Реклама / Ads
4| 5613 |31.08.2023 НОВИНИ

Илиян Василев: Заради тол системата може да падне всяко правителство

.
Илиян Василев Източник: БГНЕС
”Заради парите за пътища падна предишното правителство, заради тол системата може да падне всяко правителство.” Това написа във Facebook Илиян Василев.
 

Вижте и цялата публикация:

 

"Помните ли скандалите около тол системата? Бях един от първите, които предупредиха, че това е схема за мащабно източване на публични средства. Знаете пътя - КАПШ, АПИ - политиците Борисов и Пеевски, изпълнителя Иван Мирински.

 

Нямаха никаква идея да решат проблем с финансирането на пътищата. Тогава приходите от винетки и такси бяха над 350 милиона лева. Похарчиха за абсурдната тол-система над 250 милиона лева, но забележете всичко критично важно остана в Австрия в КАПШ и сърверите и паролите, и контрола върху данните. Не довършиха критично важни звена - изобщо полуработа, но затова пълна корупция.

 

За капак, през ноември месец миналата година, служебните на Румен Радев - свежи в съучастието си в далаверата, засекретиха данните от тол система като национална сигурност - така за всеки случай да не би някой да се заинтересува. Тайна, държавна, я извадиш нещо на показ, я те осъдили за издаване на корупцията, защото тя е държавна тайна.

 

Имаше една Лилиана и един Мартин, които преди години предупредиха, че изходния код на софтуера, никога не е даван на българската страна. И от тогава прокуратурата ги разследва за изместване на оста на въртене на Земята.

 

КАПШ е дал една дискета от кумова срама уж нещо като код, но една стотна от това, което трябва да даде. Но, изненада, сегашният министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, днес повтори това което казаха Лилиана и Мартин - изходният код на тол системата тази прословута дискета, която реално не е целия изходен код е изчезнала и държавата няма никакъв достъп ни до сървери, ни до архивни данни, ни до пароли. Чужда компания държи ключовете към националната сигурност?!

 

Проблемът е огромен не само защото това е гавра и с националната сигурност и са нейното опазване - просто корупцията си върви при тази висока протекция - триото Борисов-Пеевски-Радев, По-големият проблем, че тол системата в сегашният си вид и пранги, ще става все по дефицитна - крадат повече, отколкото тя може да генерира. За това все по-малко пари ще идват от нея и все повече дотации ще трябват от държавния бюджет - за да могат от триото да си крадат.

 

Заради парите за пътища падна предишното правителство, заради тол системата може да падне всяка правителство. Вече не заради абсолютния размер на открадното, а заради мрежите на свързаност. Време е КАПШ да бъдат разследвани като компания замесена в международна корупция."
 


.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4287 |31.08.2023 Заради безводието: Протест в Павликени . 0| 4239 |31.08.2023 Русе потъна в скръб, започва проверка заради ударените от мълния деца . 2| 3907 |30.08.2023 Никола Каравасилев: На Луната има доста вещества, които могат да са полезни на човечеството . 0| 3692 |30.08.2023 Частично бедствено положение в Община Чепеларе заради бушуващ пожар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads