Реклама / Ads
2| 2351 |14.08.2024 НОВИНИ

Има опасност от критичен режим на водата в Ловеч. На този фон - днес бе най-горещият ден в града

.
Има опасност режимът на водата в Ловеч да стане по-драстичен предвид метеорологичните условия, липсата на валежи и високите дневни температури. Ситуацията е критична. Това каза в интервю за БТА изпълнителният директор на ВиК-Ловеч инж. Данаил Събевски.
 

В Ловеч и Плевен бе въведен режим на водата. Причината е трайното засушаване и значително намалелият дебит на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която осигурява питейна вода на Ловеч и част от Плевен.







В Плевен се спира водоснабдяването от 23 часа до 5 часа, а в Ловеч - от 22 часа до 6 часа.

 

Събевски поясни, че в момента дебитът е 340 литра в секунда, като под 400 литра в секунда се налага начало на режим в двата града. 

 

„Миналата година същото количество вървеше на 4 октомври, когато бяхме на режим. Тази година нещата се случват два месеца по-рано, което означава, че ако не завали, както миналата година до ноември, просто ще паднат драстично количествата и режимът ще е доста по-тежък“, посочи Данаил Събевски.


Той припомни, че миналата година се стигна до ситуацията да се подава вода към градовете преди обед и следобед за по четири часа.

 
„И това беше, при положение че режимът беше един месец и то в хладното. Сега говорим за температури от 40 градуса, което е доста притеснително за мен“, добави Събевски. 

 

По думите му решението на проблема с водата е в няколко стъпки. Първата е цялостна подмяна на вътрешни водопроводни мрежи. Втората е подмяна на водопровод „Черни Осъм“, а трета е спиране на позволението за изсичане на гори, които са във вододайните зони в Балкана около водоизточника.

 

Най-задължителна мярка е построяването на язовир "Черни Осъм", което е започнало преди години. Към момента не се знае колко ще струва изграждането му.





По думите на инж. Данаил Събевски около 70% от водопроводната мрежа на Ловеч, която е 100 км, е подменена, но финансовите възможности не стигат за цялостната подмяна на мрежата.

 

Официалните загуби на вода по магистралния водопровод са 5%, а в населените места са над 50%.

 

На този фон, днес отчетоха е най-горещият ден в Ловеч от началото на лятото. Термометрите отчетоха 39,8 градуса на сянка този следобед. Нивото на река Осъм в Ловеч от няколко дни е на кота нула. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2330 |14.08.2024 FLiRT - новият вариант на "Омикрон", вече е в България . 12| 2363 |14.08.2024 Калин Стоянов - без покана да е министър в новия служебен кабинет . 0| 2240 |14.08.2024 ВСС отново си избра Магдалинчев за представляващ. Не предвижда процедура за избор на главен прокурор . 8| 2540 |14.08.2024 Дъно в парламента: "Възраждане" пак забърка скандал, пак псувни и обиди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads