Реклама / Ads
34| 11270 |04.12.2023 АКТУАЛНО

Има ли Зеленски два вида въоръжени сили: „добрите“ на ген. Сирски, и „лошите“ подчинени на ген. Залужни

.
Володимир Зеленски, Валерий Залужни
Зеленски общува с командирите на въоръжените сили на Украйна, заобикаляйки Залужни и язвително се шегува с него на срещи. "Украинская правда" публикува голяма статия за разногласията между президента и главнокомандващия.
 


Вече месец световните медии обсъждат конфликта, възникнал уж между украинския президент Владимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни на фона на неуспехите на украинската контраофанзива на фронта. Всичко започна с интервюто на Залужни за The Economist, в което главнокомандващият каза, че войната е в задънена улица и може да се проточи с години. Зеленски каза в отговор, че не смята ситуацията за патова и отново подчерта, че Украйна няма да преговаря с Русия за примирие и замразяване на конфликта. По-късно президентът каза , че тези военни, които започват да се занимават с политика, правят голяма грешка. Мнозина смятаха това за пряко обръщение към главнокомандващия.

 

Същият The Economist тогава писа , че отношенията между Зеленски и Залужни вече не могат да бъдат описани като нищо друго освен като „ужасни“. Кабинетът на президента нарече съобщенията за конфликта глупости. Междувременно гледната точка на Залужни за случващото се на фронта беше публично подкрепена от кмета на Киев Виталий Кличко. Напротив, депутатът от Върховната Рада от президентската фракция на Слугата на народа Маряна Безуглая призова за оставката на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, който според нея все още не е представил план за бойни действия за 2024 г.

 

„Украинская правда“, една от основните украински медии, която в условията на война и военна цензура редовно публикува материали, разказва за случващото се между президента и главнокомандващия .

 

„ В Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, първите признаци на съперничество и конфликт между политици и военни са започнали през пролетта на 2022 г. В разгара на пълномащабната руска инвазия социологическите проучвания показаха, че Зеленски се ползва с доверие от абсолютно мнозинство от украинците - 93%. Още повече граждани обаче - 98% от анкетираните - изразиха доверие във въоръжените сили на Украйна, което се олицетворява от не много публичния Залужни.

 

Представител на президентския екип каза, че началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак вече е започнал да обръща внимание на възможните политически амбиции на Залужни. Например, главнокомандващият беше разубеден да създаде лична благотворителна фондация, която, както подозираше офисът на Зеленски, в крайна сметка може да се превърне в политическа партия.

 

След такива търкания Залужни започна съзнателно да избягва медиите, като само от време на време се появяваше с изявления в чуждестранната преса. Това обаче само допълнително допринесе за популярността на военните, генерирайки „феноменална реакция от украинското общество“, пише УП.

 

„Някои чуждестранни организации наскоро проведоха фокус групи в Украйна, за да видят сами какви политически ниши имаме сега. За да разберете, хората идентифицират Залужни с божество: „той ни защитава“, „той защитава нашите момчета“. Такава чисто ирационална вяра“, каза влиятелен високопоставен служител пред репортери, пожелал анонимност.

 

Скорошно декемврийско проучване на група Рейтинг твърди, че ако през следващите дни се проведат президентски избори в Украйна, 47,4% от избирателите биха гласували за Владимир Зеленски, а 30,7% за Залужни.

 

Както отбелязва UP, пълните резултати от проучването не са били публично достъпни. Само един слайд беше публикуван във вертикалния телеграм канал, който се свързва с кабинета на Зеленски.

 

Журналистите се запознаха с пълните данни от изследването. Според тях на втори тур Зеленски би получил 42% от гласовете, а Залужни - 40%. В същото време Залужни не направи абсолютно нищо политически, за да постигне такава електорална подкрепа. „Той изобщо не съществува като медиен политически субект“, отбелязва УП.

 

„Понякога се създава впечатлението, че Зеленски има два вида въоръжени сили: „добрите“, които се командват от Сирски, и „лошите“, които са подчинени на Залужни.

 

Напрежението между Зеленски и Залужни възниква поради смесването на война и политика, смята изданието. „Зеленски внесе елементи на политика в ръководството на армията, тоест зоната на отговорност на Залужни. В същото време главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна без собствена воля се превърна в забележимо явление в политическата реалност, тоест в сферата на жизнените интереси на президента“, пише УП.

 

Обстоятелствата обективно налагаха Зеленски да се ползва със статута на върховен главнокомандващ не само формално – беше необходимо той реално да се включи във военното планиране и командване. Така Зеленски всъщност създаде паралелни механизми за комуникация с командирите на различни родове войски, например с началника на Сухопътните войски Александър Сирски и ръководителя на ВВС Николай Олешчук, казаха пред репортери източници от близкото обкръжение на президента.

 

От една страна, прекият контакт с военните ускорява работата на президента, но от друга страна, това заобикаля Залужни и дестабилизира работата на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, който научава някои от информация от формалните му подчинени само на заседанията на щаба, ако изобщо има, пише Украинска правда.

 

„Виждате ли, понякога се създава впечатлението, че Зеленски има два вида въоръжени сили: „добрите“, командвани от Сирски и други фаворити, и „лошите“, които са подчинени на Залужни. Това е много демотивиращо за главнокомандващия и най-важното – пречи на командването на цялата армия“, обясни ситуацията пред репортери събеседник от президентския екип.

 

Друго напрежение беше свързано с историята с масовото уволнение на заподозрени в корупция ръководители на регионални служби за военна регистрация и вписване. „Началникът на Държавното бюро за разследване (Алексей) Сухачов дойде в щаба през лятото и започна да докладва колко хладнокръвно са уволнени военните комисари. И след него те дадоха думата на Залужни, който просто го заби елегантно: „Искам да благодаря на служителите на реда, темата за корупцията е важна. Но искам да съобщя и последните данни за мобилизацията.” И има рязък спад във всички области“, каза един от участниците в тази среща пред репортери, пожелал анонимност.

"Украинска правда" обръща внимание и на последните кадрови промени: уволнението на командващия Силите за специални операции Виктор Хоренко и командващия Медицинските сили Татяна Осташченко , както и възможната оставка на командващия Съвместните сили на въоръжените сили. Силите на Украйна Сергей Наев, заподозрян по делото за „капитулацията“ на южната част на Украйна (той неофициално се нарича „случаят Залужни“). Всички тези военнослужещи са включени в орбитата на главнокомандващия и уволнението им внася нестабилност в командния вертикал, отбелязват от УП.


В Украйна случаят с „предаване“ на южните райони на страната се разследва повече от година. Нарича се „случаят Залужни“. Заподозрени са военните, които не са взривили мостовете между Крим и континента преди 2 месеца.

 

„Президентът пита: „Какво, героично ли напредваме – 200 метра ли отстъпихме?“, а Валера гневно мълчи.

 

Разногласията между Зеленски и Залужни се изостриха значително на фона на неуспехите по време на контранастъплението на украинските въоръжени сили. Планът за настъпателни действия беше изготвен от военните под ръководството на главнокомандващия, докато политическото ръководство, въз основа на тези изчисления, поиска помощ от западни партньори и набра нови части.

Реалните бойни действия се оказаха много по-трудни, за което, отбелязва УП, имаше „непреодолими военни предпоставки“: руската армия разумно използва оперативната пауза, за да подготви масирана отбрана, а украинските въоръжени сили имаха осезаема липса на сили за такава операция и не получи всички обещани от Запада оръжия.

 

Украйна има нужда от нови доставки на боеприпаси още преди Нова година. За да направите това, трябва да знаете предварително за нуждите на въоръжените сили на Украйна, но Генералният щаб все още не е предоставил на политиците стратегически план за 2024 г.

 

Според УП изчисленията на Генералния щаб показват, че за изпълнение на задачата на президента за освобождаване на цялата територия на Украйна са необходими сили и средства на стойност 350-400 милиарда долара. Нито политическото ръководство, нито западните партньори са доволни от този план за излизане на границите от 1991 г., отбелязват журналистите.

 

Някои подробности от плана бяха предадени на шефа на Пентагона Лойд Остин по време на посещението му в Киев на 20 ноември. „На Остин беше казано за необходимостта от 17 милиона снаряда. Меко казано, той беше изненадан, защото целият свят не може да събере толкова много снаряди“, каза един от високопоставените украински служители.

 

Източникът добави, че се твърди, че Залужни лично се е оплакал на министъра на отбраната на САЩ за проблеми с кабинета на Зеленски. „По-късно Остин ни каза, че Залужни се оплаквал как го притесняват, че Офис не е такъв, че единият не е такъв, другият не е такъв. Е, ясно е, че и президентът е разбрал за такива разговори. И те не насърчават доверието“, каза събеседникът на изданието.

„Има впечатление, че след пристигането на Остин Зеленски беше по-близо до решението да смени Залужни. При залагания, напротив, кавгите изчезнаха и започнаха шеги, но това е много студен и язвителен хумор. Президентът пита: „Какво, героически ли напредваме - 200 метра ли отстъпихме?“, а Валера мълчи сърдито“, каза пред УП един от членовете на щаба.

 

В същото време значителна част от екипа на Владимир Зеленски е категорично против оставката на сегашния главнокомандващ, пише УП.

От една страна, Залужни е трудно да бъде заменен с някого. Единственият очевиден кандидат изглежда е командирът на Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Александър Сирски. Той обаче не предизвиква достатъчен медиен интерес сред украинските граждани и не може да се отърве от репутацията на генерал, който не отчита загубите.

 

Но основният проблем за кабинета на Зеленски ще бъде появата на нова „суперзвезда“ в украинската политика, каквато Залужни неизбежно ще стане точно в момента на оставката си, заключава Украинска правда.

 

Украинская правда, превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 8983 |04.12.2023 Мирчев, ПП-ДБ: Радев свали натовския камуфлаж, за да се покаже отдолу руската рубашка . 57| 11813 |02.12.2023 Изгоненият от Русия кореспондент на БНР: Образът на България в руската държава е по-скоро на васална страна . 0| 6374 |30.11.2023 Бени Ганц очаква своя момент да свали израелския лидер Нетаняху. Протестите също чукат на вратата . 0| 5366 |02.12.2023 Art RADAR - бързо, лесно и културно. Какво ни очаква през декември?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads