Реклама / Ads
2| 2336 |29.04.2024 НОВИНИ

В името на демокрацията: Възрастни европейци за това колко е важно да запазим духа на Европа

.
Кадър от документалния филм
Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският парламент стартира комуникационна кампания под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.
 

В центъра на кампанията е 4-минутният документален филм „Използвай гласа си“, който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях.

 

Участниците в документалния филм са възрастни европейци от 10 държави членки на Европейския съюз. Те са хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им - или защото са живели без нея в даден момент, или защото са изпитали нейната крехкост по различни начини.

 

"Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Тя ще реши в каква Европа искаме да живеем. Не позволявайте на никого да избира вместо вас, гласувайте на 6—9 юни 2024 г. Всеки глас е от значение", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.


На европейските избори през 2019 г. са гласували повече от половината от отговарящите на условията гласоподаватели (50,6%). Проучването на Евробарометър от пролетта на 2024 г., което обхвана над 26 000 респонденти във всички държави – членки на ЕС, показа, че 60% от европейците се интересуват от изборите на 6—9 юни 2024 г., което е с единадесет пункта повече, отколкото през пролетта на 2019 г. (три месеца преди предишните европейски избори). Освен това 71% казват, че е вероятно да гласуват – отново с 10 процентни пункта повече от предния път.

 

Констатациите показват също така, че четирима от всеки петима европейци са съгласни, че „гласуването е важно, за да се запази демокрацията силна“ (81%) и че „гласуването е важно, за да се гарантира по-добро бъдеще за следващите поколения“ (84%). Осем от всеки десет европейци (81%) смятат, че гласуването е още по-важно предвид настоящата геополитическа ситуация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2368 |29.04.2024 От днес може да проверим номера на избирателната ни секция, ето как . 1| 2304 |29.04.2024 През тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, смята Красимир Вълчев . 0| 2507 |29.04.2024 Лицензираните компании предупредиха за неконтролируем ръст в нелегалния хазарт заради промените в Закона за хазарта . 3| 3178 |29.04.2024 Журналистът Самуил Огнянов: Целта на депутатите - удар по свободата на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads