Реклама / Ads
11| 6223 |05.01.2024 НОВИНИ

В името на Шенген: МС предлага промени в Закона за убежищата и бежанците

.
За обществено обсъждане бяха публикувани промени в Закона за убежището и бежанците, свързани с приемането на България в Шенген. Те са публикувани в Портала за обществени консултации към Министерския съвет и целят да въведат препоръките на Европейската комисия за преодоляване на пречките пред присъединяването на страната ни към безвизовата зона. Общественото обсъждане ще продължи до 4 февруари.
 

Вносител на предложенията е председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. 

 

Промените са аргументирани с необходимостта от прецизиране на текстове в съответствие с Европейското законодателство, както и оптимизиране на процедурата за предоставяне на международна закрила чрез отстраняване на несъвършенства в отделни текстове.

 

Основната цел на настоящия законопроект е да въведе препоръките на Европейската комисия за преодоляване на пречките пред присъединяването на България към Шенгенското пространство като оптимизира производството за международна закрила и по-специално чрез прецизиране на основанията и правилата на провеждане на ускореното производство, предават от БНТ.


Друга цел, записана в мотивите, е да се осигури въвеждането в действие на временната закрила в България и упражняването на гарантираните от закона права на гражданите, които се ползват от нея. Въвежда се възможност за подаване на заявление от чужденец за прекратяване на ползването на предоставената му временна закрила.


С проекта се цели укрепване на правните гаранции за защита на правата на непридружените деца, търсещи или получили закрила, чрез допълване и прецизиране на правомощията на особените представителите от Националното бюро за правна помощ. Цел на проекта е и "въвеждането на понятие за "разделено дете" и придружаващите го лица съгласно българския обичай".
Цели се също уреждане на възможност за подаване на индивидуална молба за предоставяне на хуманитарен статут от разселени граждани при действието на временната закрила, както и опростени правила за разглеждането и съгласуването на тези молби.


С проекта се предлага да бъде въведена възможността регистрационната карта да удостоверява самоличността на чужденеца в случаите, когато тя е безспорно установена въз основа на валиден национален документ за самоличност, издаден от официалните власти в страната на произход. Създава се също законова предпоставка за приемане от Министерския съвет на наредба за оценката и установяването на възраст.


Проектът предвижда да бъде въведено и задължение на ДАБ да създаде и поддържа единен регистър за чужденците, търсещи или получили закрила на територията на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6520 |05.01.2024 Манастир посреща миряните с надпис в чест на Бойко Борисов . 7| 4085 |05.01.2024 Прокуратурата не видя данни за престъпления в "скандалния" запис от срещата на ПП-ДБ . 6| 4150 |05.01.2024 След смъртта на Пламен Пенев: Министърът на МВР Стоянов иска отстраняване на ръководни кадри . 13| 7817 |05.01.2024 По следите на една руска опашата лъжа: Възстановен ли е драматичният театър в Мариупол?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads