Реклама / Ads
0| 2923 |20.04.2022 НОВИНИ

Инатлък или постоянство? ИТН държи на Каримански в битката за БНБ

.
“Има такъв народ” отново ще номинират Любомир Каримански за шеф на Българската народна банка. Решението на партията е категорично, а според Станислав Балабанов формацията на Трифонов проявява “постоянство”. Кой да стане гуверньор на БНБ обаче разцепи коалицията и предизвика огромно напрежение, а кандидатурата на Каримански в крайна сметка бе отхвърлена при гласуването в НС. Ще се стигне ли до нова задънена улица?
 

Балабанов обясни - темата за БНБ не фигурира в коалиционното споразумение и всяка формация е имала право да издига свой собствен кандидат за гуверньор. 

 

“Да изключим всякакви лъжи и спекулации - предварителна договорка за обща кандидатура не е имало. Затова и ние бяхме толкова предвидими отначало по отношение на нашата позиция", коментира Балабанов пред Нова телевизия. 

 

Напрежението в коалицията по въпроса с Българската народна банка се появи преди седмици, когато стана ясно, че за поста ще се борят Любомир Каримански от ИТН и Андрей Гюров от ПП. Появиха се обвинения към Каримански, който участвал в банкова измама чрез подписа си под документи докато е бил директор на “Инвестбанк”, а междувременно се започнаха спекулации с образованието на Гюров и това колко точно отговаря на критериите за поста гуверньор на БНБ. Каримански заяви, че е бил заплашван, а освен това от ПП му предлагали пост в Световната банка, ако се оттегли от битката. От ИТН реагираха остро и попитаха - как така Каримански е годен за пост в Световната банка и за председателското място в бюджетната комисия в НС, а не е годен за пост в Българската народна банка. От ПП обясниха - от това кой заема шефското място в БНБ зависи фискалната политика на България, а в парламента всички били равни…

 

В крайна сметка Гюров се оттегли, а Каримански не бе избран. Подкрепата от страна на ИТН и ДПС се оказа недостатъчна и след прегласуване народните представители в крайна сметка не избраха единствения кандидат за гуверньор на Българската народна банка.

 

ИТН обаче ще опитат отново.

 

Балабанов заяви, че Андрей Гюров се превърнал в жертва на собствените си партийци, бил издигнат в последния момент, а после - оттеглен в последния момент. 

 

Балабанов бе категоричен, че този казус не може да взриви коалицията в момента, но това може да направи темата Македония. И предупреди строго премиера Кирил Петков да прекрати противоречивите изявления за Северна Македония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13065 |09.04.2022 Москва воюва с американско и британско оръжие срещу Хитлер, но днес се държи като фюрера . 0| 4241 |08.04.2022 Тихомир Безлов: Имаше разклащане на коалицията, но може да се задържи дълго . 0| 3051 |08.04.2022 Караджов: Изборът за шеф на БНБ държи за заложник парите на пътищарите . 0| 5506 |29.03.2022 Проф. Тагарев: Г-жа Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads