Реклама / Ads
3| 2244 |06.10.2024 НОВИНИ

Инфекционист: Коронавирусът мутира, но това върви ръка за ръка с невъзможността той да генерира възпалителен отговор

.
Инфекционистът доктор Трифон Вълков Източник: Стопкадър: Нова телевизия
От какво се разболяваме днес, промениха ли се симптомите на COVID-19 и защо в страната се завърнаха позабравени вируси? Как да се лекуваме от новите варианти на коронавируса? Съвети по темата в ефира на Нова телевизия даде инфекционистът доцент Трифон Вълков.
 

"Очакваше се COVID-19 да се завърне в малко по-студените месеци на годината и очаквано, разбира се, да се повиши заболеваемостта. Това обаче не се случи, и прогнозите на институциите в Европа, следящи динамиката на вируса - не се сбъднаха. Сегашните разпространени варианти на коронавируса не следват този цикъл и респективно отчитаме не само в България, но и в Европа, повишаване на броя на болните малко по-рано от очакваното", посочи доктор Вълков.





Според него това е "един пример, че вирусите са непредвидими".

 

"Да си болен от COVID-19 днес означава, че в един огромен процент от случаите, това са хора, които под една или друга форма са потърсили лекарска помощ. Тоест те са развили някаква симптоматика, което означава, че има още по-голям брой хора, които по една или друга причина може да са влезли в контакт с някакъв източник на тазо инфекция, да са се заразили с този вирус, но да не са проявили симптомите", изтъкна специалистът.

 

По думите му "вирусите наистина стават много по-заразни, но има и нещо, което не трябва да ни плаши".





"Успокоителното за нас е, че следвайки тенденцията - вирусът да става все по-заразен, мутирайки, придобивайки способността да се предава по-лесно от човек на човек, това върви ръка за ръка и с невъзможността той да генерира тежък, възпалителен отговор. Тоест вирусът става по-лек като клинична картина, протичаща в човешкия организъм. Защото не се активира толкова силно, което е вредно за самия него - по този начин преустановява собственото си предаване от човек на човек", категоричен бе инфекционистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2182 |06.10.2024 Тръмп от Пенсилвания: Преди 12 седмици всички ние поехме куршума за Америка. Всички да излязат и да гласуват! . 2| 2186 |06.10.2024 Влакът „Синият Дунав” отново ще свързва София и Русе . 11| 2826 |06.10.2024 ISW: Руснаците не искат да се бият в Украйна дори и при увеличените заплати на професионалните военни . 0| 2196 |06.10.2024 Дъждовна и хладна неделя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads