Водещ инфекционист разкри как става заразяването с летните вируси
Това заяви в ефира на bTV водещият специалист по инфекциозни болести д-р Трифон Вълков.
„Вирусите не се делят на летни и зимни, но има такива, които са по-разпространи от други в определени сезони. Такива са например вирусите, които в повечето случаи протичат с гастроентерит и хранителни интоксикации“, отбеляза той.
Инфекционистът изтъкна, че през лятото най-често се изолират вируси от групата на ентеровирусите, на норовирусите и на саповирусите (причинители на диария и хранителни инфекции – б.р.). По думите му всички те се предават основно по фекално-орален път.
„Това, което е характерно за протичането на инфекцията, причинена от тази група вирусни инфекции, е острото начало – висока температура, болка в корема, гадене, повръщане и диария. Интензитетът на тези оплаквания се задържа около 2-3 дни. Инфекцията изчезва точно толкова бързо, колкото и се появява“, уточни д-р Вълков.
Експертът бе категоричен, че в 90% от инфекциите се самоограничават, т.е. минават от само себе си. Той обаче посъветва хората да се консултират с лекар, ако имат такава възможност. И поясни, че в аптеките има много медикаменти на свободна продажба, които подобряват водно-електролитния баланс в организма.
„Пиенето на много вода при една такава инфекция не гарантира, че необходимите соли за организма ще бъдат възстановени. Затова е добре да се приемат препарати, които биха обезпечили тези нужди на организма“, допълни специалистът по инфекциозни заболявания.
Лекарят обясни освен това, че заразяването с тези т.нар. летни вируси става чрез консумацията на заразена храна и вода. Ето защо хората трябва много внимателно за подбират храната си – особено ако консумират морски продукти.
Моля, подкрепете ни.