Реклама / Ads
0| 2305 |28.07.2024 НОВИНИ

Водещ инфекционист разкри как става заразяването с летните вируси

.
Специалистът по инфекциозни болести д-р Трифон Вълков Източник: Стопкадър: bTV
"Летните вируси отшумяват за 2-3 дни, но след това пациентът трябва да възстанови водно-електролитния си баланс."
 

Това заяви в ефира на bTV водещият специалист по инфекциозни болести д-р Трифон Вълков.

 

„Вирусите не се делят на летни и зимни, но има такива, които са по-разпространи от други в определени сезони. Такива са например вирусите, които в повечето случаи протичат с гастроентерит и хранителни интоксикации“, отбеляза той.





Инфекционистът изтъкна, че през лятото най-често се изолират вируси от групата на ентеровирусите, на норовирусите и на саповирусите (причинители на диария и хранителни инфекции – б.р.). По думите му всички те се предават основно по фекално-орален път.

 

„Това, което е характерно за протичането на инфекцията, причинена от тази група вирусни инфекции, е острото начало – висока температура, болка в корема, гадене, повръщане и диария. Интензитетът на тези оплаквания се задържа около 2-3 дни. Инфекцията изчезва точно толкова бързо, колкото и се появява“, уточни д-р Вълков.

 

Експертът бе категоричен, че в 90% от инфекциите се самоограничават, т.е. минават от само себе си. Той обаче посъветва хората да се консултират с лекар, ако имат такава възможност. И поясни, че в аптеките има много медикаменти на свободна продажба, които подобряват водно-електролитния баланс в организма.





„Пиенето на много вода при една такава инфекция не гарантира, че необходимите соли за организма ще бъдат възстановени. Затова е добре да се приемат препарати, които биха обезпечили тези нужди на организма“, допълни специалистът по инфекциозни заболявания.

 

Лекарят обясни освен това, че заразяването с тези т.нар. летни вируси става чрез консумацията на заразена храна и вода. Ето защо хората трябва много внимателно за подбират храната си – особено ако консумират морски продукти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4066 |28.07.2024 Ваня Григорова: Ще обжалваме решението на съда . 0| 2196 |28.07.2024 Пожарът на границата с Гърция продължава да бушува . 0| 2180 |28.07.2024 6-ма български спортисти ще участват във втория ден на Олимпийските игри в Париж . 1| 2240 |28.07.2024 Радикални левичари може да стоят зад палежите по жп мрежата на Франция часове преди откриването на Олимпиадата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads