Реклама / Ads
0| 2189 |30.08.2024 НОВИНИ

Инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам

.
Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).
 

Растежът на потребителските цени се забави до 2,2% през август спрямо същия месец на миналата година, след като през юли достигна 2,6%, приближавайки се до целта на Европейската централна банка от 2%, предаде АФП.





Инфлацията през август беше най-ниската от юли 2021 г. насам и съответстваше на очакванията на анализаторите на FactSet и Bloomberg. Но базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия и е ключов показател за банката, се охлади леко до 2,8% през август от 2,9% през юли, съобщи Евростат.

 

Цените на енергията в зоната на единната валута на 20-те страни спаднаха с 3% през август след ръст от 1,2% през юли, според статистическата агенция на ЕС. Цените на хранителните продукти и напитките в еврозоната нараснаха с 2,4% през този месец, което е малко по-бързо от регистрираните през юли 2,3%. Новите данни ще осигурят известно облекчение, след като инфлацията неочаквано се повиши през юли.

 

През юли 2022 г. ЕЦБ започна агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти, за да укроти горещата инфлация, която достигна своя връх от 10,6% през октомври същата година, след началото на войната срещу Украйна. ЕЦБ намали лихвените проценти за първи път през юни тази година.

 

Оттогава базираната във Франкфурт институция запази лихвите непроменени, но пазарът се надява, че след заседанието по паричната политика на 12 септември ще последва ново понижение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4999 |30.08.2024 Слава Янакиева: Всеки ли може да използва БТА като платформа за руска пропаганда? . 30| 8791 |30.08.2024 Свобода за Александра! Върна се от Донбас и подпали руския флаг пред пропагандния център в София, след арест - ще я съдят . 2| 2529 |30.08.2024 След внезапно навлизане в насрещното движение: Мъж загина край Сопот . 22| 6433 |30.08.2024 Проф. Слатински: Да се молим за Украйна - там тече първата фаза на Последната Голяма война! И да депутинизираме армийката ни - спешно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads