Реклама / Ads
0| 2312 |11.07.2023 НОВИНИ

Инфлацията в Германия расте през юни, достигайки 6,4 на сто спрямо същия месец на миналата година

.
Източник: Pixabay
Германската инфлация расте през юни, достигайки 6,4 на сто спрямо същия месец на миналата година. През май годишният темп на покачване на германските потребителски цени бе 6,1 на сто. На месечна основа през юни инфлацията в Германия се е покачила с 0,3 на сто, докато месец по-рано бе регистриран спад на цените с 0,1 на сто.

Това става ясно от най-новите данни на федералната статистическа служба "Дестатис".

 

"Инфлацията леко нарасна отново, след като се забавяше в продължение на три поредни месеца", коментира данните президентът на германската статистическа служба Рут Бранд.

 

Цените на водещите хранителни продукти през юни са нараснали с 13,7 на сто на годишна база, забавяйки темпа си спрямо май, когато отчетоха ръст с 14,9 на сто.

 

В този смисъл храните остават най-мощният двигател на инфлацията сред всички продуктови групи. Цените продължават да са по-високи от година по-рано в почти всички групи храни.

 

"Храната остава най-големият двигател на инфлацията. Забелязва се и ефект на базата, дължащ се на облекчителните мерки, предприети от федералното правителство през 2022 г.", заяви Бранд и допълни, че подобни мерки представляват промоционалният комбиниран месечен билет от 9 евро за обществения транспорт в Германия и отстъпката за горива, а произтичащият от тях базов ефект повишава текущата инфлация.

 

Германските потребители е трябвало да заплатят драстично повече за млечни продукти (+22,3 на сто), захар, конфитюр, мед и други сладкарски изделия (+19,4 на сто). Сериозно увеличение на цените на годишна база е регистрирано и при зеленчуците (+18,8 на сто), рибата, рибните продукти и морските дарове (+18,5 на сто), хлябът и зърнените храни (+18,3 на сто). Хранителните масла и мазнини обаче са стрували с 12,1 на сто по-малко през юни на годишна база.

 

На месечна основа през юни спрямо май цените на храните са отчели спад с 0,2 на сто, като по-значително намаление е регистрирано при цените на пресните зеленчуци (-3,7 на сто) и млечните продукти (-1,8 на сто). Подобен спад може да бъде видян и при цените на енергията (-0,2 на сто). Цените на електроенергията (-1,1 на сто) и природния газ (-1 на сто) в Германия са били малко по-ниски от предходния месец.

 

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени, като тези на енергията и храните, е била 5,8 на сто през юни на годишна основа. През май показателят спадна до 5,4 на сто, след 5,8 на сто регистрирани през април и март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2428 |08.07.2023 Остри критики в Германия заради решението на САЩ да достави касетъчни боеприпаси в Украйна . 15| 10262 |05.07.2023 В най-голямата танкова битка на Курската дъга СССР дава 800 хиляди жертви, а Германия 200 хиляди . 0| 2351 |27.06.2023 Станислав Младенов: Министерството на иновациите и растежа да не се бави с наддоговарянето на процедурата за технологична модернизация . 0| 2349 |20.06.2023 Германия и Китай ще дискутират днес важни теми като икономиката и климата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads