Реклама / Ads
0| 3233 |22.12.2022 НОВИНИ

InSight отива в историята

.
Източник: Личен архив
НАСА се сбогува със марсохода InSight, който четири години изследваше вътрешността на Марс.
 

Американската космическа агенция съобщи, че контролът на мисията не е успял да се свърже със сондата при два последователни опита, което е довело до заключението, че батериите, захранвани със слънчева енергия, са се изтощили.

 

"InSight може и да се пенсионира, но неговото наследство - и откритията му от дълбоката вътрешност на Марс - ще продължат да живеят", заявиха от НАСА.

 

От космическата агенция заявиха, че ще продължат да слушат за сигнал от марсохода, който за последен път е комуникирал със Земята преди седмица, но той се смята за малко вероятен, след като месеци наред прах се е натрупвал върху двата му слънчеви панела, изчерпвайки енергията им.

 

"През последните четири години мислехме за InSight като за наш приятел и колега на Марс, така че е трудно да се сбогуваме", каза Брус Банердт, главен изследовател на мисията в Лабораторията за реактивно движение в Калифорния. "Но той заслужено се пенсионира."

 

InSight беше една от четирите мисии, които в момента се намират на Червената планета - заедно с американските роувъри Perseverance и Curiosity и китайския Zhurong.

 

Той пристигна на Марс през ноември 2018 г., за да изучава вътрешността на планетата, а неговият сеизмометър, изработен във Франция, проправи пътя към големия напредък.

 

Сеизмичните вълни, вариращи в зависимост от материалите, през които преминават, предлагат картина на вътрешността на планетата.

 

Така например учените успяха да потвърдят, че ядрото на Марс е течно, и да определят дебелината на марсианската кора - по-малко плътна, отколкото се смяташе досега, и вероятно състояща се от три слоя.

 

Спускаемият апарат предостави подробности за времето на Марс и много данни за земетресенията.

 

Високочувствителният му сеизмометър засече 1319 "марсотресения", някои от които причинени от метеоритни удари.

 

"С InSight сеизмологията беше във фокуса на мисия за първи път след мисиите "Аполо", когато астронавтите занесоха сеизмометри на Луната", каза Филип Логнон от Института по физика на земното кълбо в Париж. 

 

"Ние открихме нови хоризонти."

 

По-рано тази година НАСА успя да удължи мисията, като използва роботизираната си ръка на марсохода и малка лопатка, за да отстрани внимателно праха от слънчевите панели.

 

Не всички научни операции на InSight обаче преминаха гладко, като например когато шип, наречен "къртицата", имаше проблеми с проникването под повърхността, за да измери температурата на планетата, поради състава на почвата, където роботът кацна.

 

Сондата, предоставена от Германския аерокосмически център, в крайна сметка беше заровена малко под повърхността и предостави ценни данни за физическите и топлинните свойства на марсианската почва, съобщи НАСА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10154 |18.12.2022 Хартиените билети в столичния градски остават в историята. Как ще се пътува? . 0| 3006 |14.12.2022 Франция ликува: Отива на финал, след като отстрани Мароко с 2:0 . 14| 3092 |13.12.2022 Томислав Дончев: Ако утре няма избрано правителство, с висока степен на вероятност отиваме на избори . 1| 4714 |07.12.2022 Най-голямата корабна трагедия в историята: Потапянето на “Вилхелм Густлоф” и Кехлибарената стая

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads