Реклама / Ads
1| 3886 |27.11.2018 НОВИНИ

Институт за енергиен мениджмънт: Държавата и регулаторите трябва да имат визия за енергиен преход, за да го направят и компаниите

.
С началото на активния отоплителен сезон на неформална дискусия EMI Media Club се коменнтира сигурността на снабдяването от гледна точка на мрежите, задачите пред мрежовите компании в контекста на новия пазарен модел в Европа и необходимостта от синхрон между енергийна политика, регулаторни интервенции и обществена подкрепа за модернизация и развитие на мрежите.
 

Освен това бяха представени заключения от изследване на EMI кои са най-ефективните алтернативи за отопление през настоящия отоплителен сезон, колко биха стрували на домакинствата и доколко са достъпни за тях.

 

„Според проучване, което в момента се представя в Брюксел, до 2040-2050 г. се очаква да продължи преходът към по-ниско карбонова енергетика и до 2050 г. тя да стане карбоново неутрална. Това означава, че се вижда предсказуемо през 2050 г. енергетиката вече да не излъчва емисии на въглероден диоксид, което ще се постигне чрез увеличаване на количеството възобновяема енергия. Това е пътят, който се чертае пред бъдещата енергетика“, каза председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска по време на  дискусията. и посочи, че за да се случи това, са необходими революции в електроенергийната система.

 

„Очаква се през 2050 г. електрическата енергия в потреблението да достигне до 60% - т.е. в крайното потребление да се използва три пъти повече ел. енергия, отколкото е в момента. Като най-масово тя ще се употребява в транспорта, тъй като се очаква електроавтомобилите дотогава да станат масов транспорт“, заяви Диловска.

Тя посочи, че за да се случи този енергиен преход, финансирането е в ръцете на държавата и регулаторите. „Т.е. ако регулаторът и правителствата не решат да има някаква визия за преход, то компаниите сами няма как да го направят, защото нямат пари“, заяви Диловска. По думите ѝ новите задачи пред електроразпределителните дружества ще да бъдат подобряването на диспечерите, преквалификацията на служителите, дигитализацията и др., като домакинствата също ще станат производители на електрическа енергия.

 

„Средно за България за този период непланираните прекъсвания на тока са били около 113 минути, а планираните – 170 минути. Ние сме в сравнително добра позиция. Дания, Германия и Люксембург са с най-малко непланирани прекъсвания – това е така, защото те имат най-голям брой подземни кабели, които не подлежат на замръзвания. А с най-много непланирани спирания е Румъния“, представи тя анализ на електрическите прекъсвания в страната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3783 |14.11.2018 Немски институт: Корупцията удря подкрепата за демокрацията в Източна Европа . 1| 3786 |12.11.2018 БАН прави нов институт на мястото на НИМХ . 1| 4078 |12.11.2018 Институт за пътна безопасност: Менда Стоянова действа като представител на застрахователните дружества . 1| 3914 |11.11.2018 Радев представи в Париж проект за Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads