Реклама / Ads
1| 3788 |14.11.2018 НОВИНИ

Немски институт: Корупцията удря подкрепата за демокрацията в Източна Европа

.
Източник: БГНЕС
Вярата на източноевропейците в демокрацията е намаляла, а германски изследователи смятат, че знаят причината за това - корупцията.
 

Според проучване на Германския икономически институт подкрепата за демокрацията обикновено расте, колкото по-дълго живеят хората в такава система. Но пак споредтова проучване подкрепата за демокрацията се е сринала в бившите комунистически страни от Източна Европа от 2006 г. насам.

 

За да обяснят разликата, изследователите са се позовали на данни, показващи, че размерът на корупцията в Източна Европа почти се е удвоил през същия период.

 

"Нарасналите преживелици на корупция в тези страни подкопава подкрепата за демокрацията", изтъкват изследователите, допълвайки: "Само при отсъствието на корупция опитът от демокрацията може да окаже пълно въздействие върху продемократичните нагласи."

 

Данните, анализирани от изследователите, не винаги подкрепят техния пример. В Латвия например корупцията е на ниски равнища, но също така е налице и слаба подкрепа за демокрацията.

 

Ала данните от множество други източноевропейски страни изглежда подкрепят тяхната хипотеза. Българите например съобщават както за високо равнище на корупция, така и за относителна ниска подкрепа за демокрацията.

 

В другия край на скалата, Германия отчита най-ниското равнище на корупция и най-високата подкрепа за демокрацията сред 34 страни.

 

"Тези резултати показват, че демокрацията не процъфтява от само себе си", изтъкват изследователите. Те са предложили страните от Източна Европа да подобрят качеството на демократичните си институции.

 

"В противен случай всички трудно постигнати постижения биха могли лесно да загубят значението си. Справянето с корупцията е една от главните стъпки в тази посока", се посочва в проучването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5918 |14.11.2018 Борисов: Да отпадне борбата с корупцията ли искат протестите? . 7| 5608 |09.11.2018 Нинова: Елена Йончева има нови данни за корупцията в строителството . 0| 3779 |07.11.2018 Христо Проданов: Проверката на магистралите е и за превенция на корупцията . 5| 7067 |26.10.2018 IHS Markit: Корупцията в България ще зависи от ГЕРБ и близостта до Цацаров на наследника му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads