Реклама / Ads
6| 4852 |24.10.2008 НОВИНИ

Интересът към обучение в чужбина все по-голям

.
Над 200% повече кандидат-студенти заминават да се обучават в чужбина спрямо миналата година, като най-предпочитани са Великобритания, Холандия, Австрия, Германия, Франция, Белгия.
 

Не бих казала, че ще има отлив на кандидати заради световната финансова криза. Това заяви Бистра Илиева, изпълнителен директор на консултантска къща „Дарби”, организираща изложение на 25 и 26 октомври в хотел Радисън от 11.00 часа „Отворени врати за образование в чужбина”, предаде „Фокус”.

В изложението ще бъдат представени над 40 образователни институции, над 20 училища в Англия, Австрия, Швейцария, САЩ, Канада, Испания, Германия, над 40 университета в Англия, Дания, Холандия, Испания, Франция, Швейцария, Белгия, Германия, Австрия, САЩ и др.

Учениците, които посетят изложението ще имат възможност да се срещнат с представители на университетите, които ще ги запознаят с техните нови програми, както и възможностите за получаване на стипендии, които могат да бъдат от 25 -50 % до пълната стойност на университетските такси. Първата пълна стипендиантка на Tech music school в Лондон е Златка Димитрова, която е от Варна и в момента се обучава за вокалистка.

deca_izlojenie11.jpg  снимки Вяра Йовева

Илиева каза, че все по-елитни университети започват да проявят интерес към българските студенти. Университетите в Англия предлагат и така наречената социална стипендия с доказан годишен доход под 17 хил. Британски паунда, за която българските студенти лесно се кандидатират. Социалната стипендия е в размер от 500 до 1000 британски лири. Записването на студенти в чужди университети не съвпада с българската кандидатстудентска кампания и започва много по-рано. „През тази година най-големи възможности и най-голямо разнообразие от програми и специалности се предлагат от Великобритания. Холандия и Дания си остават атрактивна дестинация. Бакалавърските специалности са предпочитани от студентите пред магистърските. Скандинавските страни регистрират все повече програми на английски език. Тази година много български кандидат-студенти кандидатстваха за кредити”, посочи Благовеста Евтимова – консултант на фирмата. Таксата за британските университети е в размер на 3 225 британски лири – такса. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5870 |21.08.2008 Медицинските сестри бягат в чужбина, недостигът е сериозен . 9| 4903 |19.05.2008 Български медии от чужбина се събраха в Мадрид; не искат Първанов . 5| 4995 |12.02.2008 Нова фондация ратува за връщането на българи от чужбина у нас . 7| 5208 |08.02.2008 Последни новости в обучението ще представи ВУЗФ на панаира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads