Реклама / Ads
3| 3969 |18.06.2019 НОВИНИ

Йордан Цонев: ДПС иска да паднат ограниченията за финансиране на партиите

.
Йордан Цонев
Ще предложим да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица.
 

Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев след среща с представители на БСП, посветена на темата за издръжката на политическите формации.

 

„Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви депутатът.

 

Цонев обясни, че ДПС предпочитали финансирането от бюджета, но не в съкратения размер, който се обсъжда в момента. Той призна, че партията му е била против обществото да се пита какви да са партийните субсидии.

 

"Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес“, поясни Цонев, цитиран от „Фокус“.


Той подчерта, че предложената от ГЕРБ субсидия в размер на 1 лев, дори на 5 или 6 лева,  не устройва политическия живот на партиите, те имали "по-голяма нужда“, защото трябвало да си плащат големи  разходи, включително и за реклама и отразяване в медиите.

 

Повод за активността на политиците е скандалът с прекомерното и незаконно финансиране на партиите в парламента и внесеният от ГЕРБ проект, който предлага държавната субсидия да бъде намалена на левче за действителен глас, подаден за съответната партия. Партиите са получили 13.23 лева на глас вместо предвидените в закона 11 лева на глас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3644 |18.06.2019 Медицински сестри във Враца искат увеличение на заплатите . 0| 3858 |18.06.2019 „Амнести интърнешънъл” поиска независимо разследване на смъртта на Мохамед Морси . 7| 4446 |17.06.2019 20 организации искат президентско вето върху закона за Черноморието . 19| 27822 |16.06.2019 Кланове в БСП на ДПС-Пеевски, Бай Тошо, ГЕРБ и ДС искат да овладеят партията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads