Реклама / Ads
20| 4996 |03.06.2020 НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Над 20 милиона е загубила столичната община по време на епидемията

.
Йорданка Фандъкова
С 24 милиона лева е назад столичният общински бюджет. Загубите са заради по-ниските приходи в сектора на градския транспорт. Капацитетът на работа бе намален заради извънредното положение, а потокът от пътници също спадна. Голяма част от загубите в общинския бюджет се дължат на липса на приходи от превозни документи (билети, абонаментни карти) и спирането на Синя и Зелена зона.
 

Подобен спад беше очакван. В момента поетапно се възстановява нормалният ритъм на работа в сектора в столицата, но приходите все още са ниски. Към момента между 60% и 65% от хората се върнаха към наземния градски транспорт, заяви пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

От 350 000 души, които ползваха метрото, сега около 150 000 го ползват, продължават да се трупат тези загуби, отсече кметът.

 

Шофьорите на превозните средства по линиите на столичния градски транспорт все още не продават билети. Пътниците трябва да намерят начин да се сдобият с превозен документ, било то еднократен талон за пътуване или абонаментна карта. В голяма част от превозните средства липсват автомати за билети, а много от спирките по мрежата не са обезпечени с будки на Центъра за градска мобилност. Глоби обаче има. Служители на ЦГМ проверяват пътниците и санкционират избирателно, показва проверка на FrogNews. Това е вероятен опит да се позапълнят дупките в бюджета на столичната община.

 

Фандъкова уточни още пред bTV, че ще има още една актуализация на бюджета и тя е във връзка с подкрепа за градския транспорт.

 

„Месец май имаме вече добра активност от гражданите да плащат данъци и такси, за което благодаря, защото това ни позволява да продължаваме инвестициите – в града – детските градини, училищата и важните транспортни връзки. 5 млн. лв. по-малко са събрани в сравнение с миналата година“.

 

По въпроса с детските градини - от общината предвиждат откриване на нови 1500 места, които ще бъдат добавени към сега съществуващите. Това ще стане факт през месец август.

 

"До момента сме построили над 100 сгради на детски градини. Успяхме да увеличим общо местата с над 16 000.В София постоянно идват млади семейства с деца. Основният проблем е при малките деца до 3 години, за яслите, но все още и за първа група тази година имаше недостиг", допълни столичният кмет.

 

"Темата „Строителство на детски градини“ е най-важната за мен. Строи се ударно според възможностите на града, не финансови, за мен финансовата тема се решава, но проблемът е с наличието на свободни терени, които да отговарят на съществуващите разпоредби.

 

Поисках да се променят правилата така, че да може да се използват терени с неправилна геометрия или по-малки терени, за да може да се строят нови градини".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5427 |27.05.2020 Фандъкова: Строим 10 нови детски градини . 0| 4432 |20.05.2020 Световната банка: 60 милиона души са заплашени от крайна бедност заради COVID-19 . 3| 4725 |14.05.2020 Десислава Танева: Над 16 милиона лева отпускаме в подкрепа на сектор ”Рибарство и аквакултури” . 4| 5105 |12.05.2020 Увеличават се случаите на заразени в Ухан. Властите ще тестват 11 милиона души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads