Реклама / Ads
2| 3375 |01.02.2023 НОВИНИ

Йорданова: Съдебната реформа няма да започне от 0. Създава се ”гъба двойник” на механизма за контрол на главния прокурор

.
Колкото и да искат опонентите на съдебната реформа да започнем от 0, това няма да се случи. На масата има конкретни текстове, становища на Венецианската комисия и др. Има съпротива, но ще сме настойчиви и ще продължим да разобличаваме неверните аргументи. Правната комисия няма да е същата. Министерският съвет отново ще трябва да одобри законопроекта, може да има промени. В дебатите на първо четене може да осмислим някои неща. В хода на предизборната кампания дебатът ще продължи.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" бившия правосъден министър и настоящ депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова. 


По думите й липсата на реформа може да блокира целия ПВУ, влизането ни в Шенген. 


"Притеснява ме създаването на отровна гъба двойник на механизма за разследване на главния прокурор в лицето на предложението, направено от "Възраждане", посочи Йорданова. 


Идеята е шефът на НСлС да разследва главния прокурор. 


"Нека припомним, че случаят "Колев" е от 2002 г., именно при действието на онова законодателство, което те искат да се върне", коментира още Йорданова. 


Става дума за убийството на прокурора Николай Колев, за което заподозрян е тогавашният главен прокурор Никола Филчев.


"Реформата на прокуратурата е важна, защото е важно да има усещане за справедливост в обществото. Това засяга тъканта на обществото, живота на всеки един от нас. Важно е да има усещане за държавност и съдебната власт да е на мястото си", посочи Йорданова. 


По думите й в 48-мия парламент съществените теми са били изместени от второстепенни въпроси. 


“Беше по-важно да се подготвят следващите избори, за да възтържествува хаосът и хартията. Лошите ни прогнози са в две посоки. Начинът, по който се случиха измененията в ИК, събарят още повече доверието в изборния процес и вероятно ще намали избирателната активност. Възможен е и хаос в края на изборния ден”, допълни Йорданова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3030 |01.02.2023 Десислава Атанасова обвини ПП и ДБ, че ползват съдебната реформа за политически ПР . 25| 7937 |28.01.2023 Прост съм и ми е лесно. То е сложно да си умен. Или как ГЕРБ си приписва правосъдната реформа . 11| 4539 |27.01.2023 Независимият Явор Божанков: Задушиха съдебната реформа . 10| 8918 |26.01.2023 Екшън в национален ефир: Захариева се скара на Ризова за съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads