Реклама / Ads
2| 3716 |22.12.2020 НОВИНИ

Йотова: Експериментите се правят на гърба на здравната система и на лекарите

.
Има един сериозен недостатък - в България тази криза не се управлява. Ние вървим след вируса. Действията при първата вълна през пролетта бяха оправдани - тогава имаше голяма паника и се опипваше как да се тръгне. Взеха се смели решения. Но с днешна дата няма никакви оправдания. Кризата в България не се управлява нито по отношение на здравните, нито по отношение на социалните и икономическите мерки.
 

Това заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

"Президентът обясняваше от самото начало как трябва да има последователни стъпки, да има програма, по която да се управлява тази криза. Имаше четири взаимоизключващи се заповеди от един вече бивш министър. Този експеримент беше на гърба на българските граждани. Сега има нещо по-тревожно - експериментите се правят на гърба на здравната система и на лекарите, което пак рефлектира върху гражданите", посочи Йотова.

 

По думите й управлението на кризата у нас е било по модела на обърнатата пирамида.

 

"В началото имаше един генерал Мутафчийски, който по някаква причина беше отстранен. Сега има един здравен министър. Но министър-председателят като че ли бяга от цялата тази отговорност, не говори по темата, не излиза пред журналистите", смята вицепрезидентът.

 

Йотова посочи, че бързото одобряване на ваксината от европейския лекарствен регулатор и последвалото светкавично решение на Европейската комисия е поставило България в неизгодна ситуация. Причината - здравният министър и правителството имат точно четири дни да информират българските граждани за всички ползи и рискове, които ваксината носи.

 

Протестите и изборите

 

"Хората, които обясняваха няколко години, че президентът иска да прави политически проект и партия, сега трябва да бъдат разочаровани. Президентът е президент на Република България и няма никакво намерение да прави политически проекти, нито да оглавява алтернативата, както го тикат в тази посока”, категорична беше Йотова.

 

По отношение датата на предстоящия парламентарен вот и критиките за избора й Йотова посочи:

 

"Не съм чула някого от академичните среди да говори за вота. Има прекалено много неизвестни, за да можем да кажем отсега защо не е добра датата 28 март или защо е по-добра дата през май. Президентът постъпи възможно най-коректно. Това са неговите конституционни правомощия, а 28 март е първата дата за избори. Допреди един месец всички казваха, че искат предсрочни избори. Сега се оказа, че никой не е готов. Аз обаче имам друго мнение - няма партия в момента, която да не е готова".

 

“Виждала съм и хора от ГЕРБ на протестите. Няма да Ви кажа кои, защото ще им се случат случки", посочи още Йотова.

 

Ердоган, ДПС, конференцията и коментарите за намеса в изборния процес у нас

 

“Не подценявам колегите си от ДПС. Работила съм с тях много години. Смятам, че тази демонстрация на тяхната конференция е по-скоро за тяхна вътрешнопартийна употреба. Няма да коментирам мнението на президента. Аз смятам, че за толкова години ДПС не допусна намесата на друга държава в нашия политически живот и не виждам причина да го правят и занапред”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4443 |16.12.2020 Румен Гечев: ГЕРБ и ВМРО правят подарък за 5 млн. лева на частна транспортна фирма . 20| 3578 |08.12.2020 М. Константинов: Преболедували COVID да правят изборни секции в болниците . 17| 5186 |18.11.2020 Адв. Мария Петрова: Не може да се правят „чисти“ и „мръсни“ болници . 0| 7747 |13.11.2020 Илияна Йотова: Министърът на здравеопазването се държеше като инспектор в детска педагогическа стая. От какво се страхуват?
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads