Реклама / Ads
0| 3853 |24.05.2021 НОВИНИ

Йотова: Връщаме си държавата и нормалните отношения

.
Последните десетина дни, откакто работи служебния кабинет, много неща се променят в България. Променят се за добро. Връщаме си държавата, връщаме си нормалните отношения между институциите, между управляващите и гражданите. По съвсем друг начин е диалогът между тези две групи.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио вицепрезидентът Илияна Йотова. Коментарът й идва на фона на изминалите първи дни от управлението на служебното правителство на ген. Стефан Янев. Редица промени бяха направени по институционалните етажи, а освен това избухнаха и няколко скандала - този със съмнителните кредити на шепа фирми от Българската банка за развитие, липсващите в Националната агенция по приходите пари и подслушването на политици от страна на службите. Срещу всичко това имаше и яростна реакция.

 

"Полюсните реакции са от тези, които управляваха довчера. Тази реакция е естествена - да, вероятно са засегнати от много от действията на служебния кабинет. Реакциите са повече от истерични. Вероятно има и от какво да се притесняват и страхуват. Така или иначе, познавайки ⅔ от хората в този кабинет, смятам че това са куражлии и ще стигнат там, където са тръгнали", посочи Йотова.

 

По отношение шпионските скандали Йотова призова за публичност и прозрачност при оповестяването на резултатите от проверките.

 

"Аз съм сигурна, че в следващите дни ще бъдат дадени конкретни доказателства, разбира се, това е по преценка и на съответните служби. Трябва да има публичност и прозрачност така, както ни обеща изпълнителната власт и служебното правителство“, допълни вицепрезидентът.

 

Йотова коментира и работата по Плана за възстановяване и развитие, който трябва да вкара в страната големи средства от Брюксел.

 

"Харесва ми, че служебният кабинет продължи да работи с експертите, които са работили вече по този план - не за политическата част, а за експертизата. Няма какво да си кривим душата - не са кой знае колко хората в България, които разбират от тази материя и могат да изпратят нещо в ЕК, от което да не се срамуваме. Отдавна критиките ми бяха насочени в няколко посоки. Не е сложно да препишеш европейския регламент, а да намериш какво от всичко, което предлага ЕК, ще носи развитие на България. Не става дума за усвояване на 12 милиарда", смята Йотова.

Според нея има нещо, което се пропуска по отношение на плана - българските предприемачи.

 

"Този план трябва да ги накара да се заинтересуват, да са амбициозни, да правят проекти, чието бъдеще продължава и след края на проекта... Има още какво да се направи по плана. Рамката е отворена и ще има възможности за допълване. Надявам се планът да бъде използван по различен начин, а не както оперативните програми до този момент, при които усвояването доминираше пред развитието".

 

""Народ, роден от словото, който носи едни от най-старите държавни традиции, няма как да не върви към светли бъднини. Цялата ни история върви натам. Имаме с какво да се гордеем... Това е празникът, който ни събира най-много, независимо от политическите ни убеждения, от обществото, в което живеем, от това дали сме тук или в чужбина", посочи вицепрезидентът по повод 24 май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3085 |18.05.2021 Димитър Аврамов: През последните 4 години ресурсите на държавата отиваха в големия бизнес. Това е олигархизация . 6| 2945 |18.05.2021 Д-р Миндов: Приоритетни са възрастните, но няма да връщаме хора . 24| 5978 |14.05.2021 Манолова: Честито! 55 млн. евро ще връщаме на европейския бюджет заради митниците ни . 13| 3548 |12.05.2021 Бабикян: Кабинетът, който си отиде вчера, бойкотираше държавата
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads