Реклама / Ads
0| 3077 |02.10.2021 НОВИНИ

Йотова: Имаме сигнали, че се изтриват българските надписи от стенописите в църквите в РСМ

.
Илияна Йотова Източник: БГНЕС
”Най-големият натиск идва от страна на ЕК, която все пак в своя мандат трябва да запише някакъв успех, независимо по каква тема”. Това каза за предаването ”Брюксел 1” по телевизия Bulgaria ON AIR вицепрезидентът Илияна Йотова.
 

"Какво означава разширяване на ЕС? В момента много от държавите в Европа са изправени пред избори. Минаха изборите в Германия, предстоят избори във Франция. А темата Западни Балкани стана удобна тема за вътрешно политически борби, предизборни кампании и т.н. Но не е решен основният и важен въпрос: Какво иска ЕС по темата разширяване. Действително ли сме искрени, когато казваме, че политическият ЕС, защото ние вече сме едно политическо семейство след 1993 г., дали действително ние си го представяме като редовни държави членки, или тези преговори също ще бъдат в един период от време напред, без да се стига до конкретния резултат", пита вицепрезидентът.

 

Според Илияна Йотова, българската позиция за част от тях е много удобна. На Съветите, в ЕП, те казват: "България е пречката", обаче са някак си много доволни, че я има тази пречка.

 

Вицепрезидентът заяви, че има сигнали за хора, които са подложени на натиск в РСМ.

"Имаме сигнали, че се изтриват българските надписи от стенописите в църквите. Под формата на реставрация се заличават старите надписи и се пишат нови. Не е въпросът за натиск при едно преброяване. Говорим за една мащабна кампания", категорична е Илияна Йотова.

 

Тя уточни, че тези сигнали трябва да бъдат потвърдени.

 

 "Те са сигнали до нас като български институции, но те трябва да бъдат потвърдени и трябва да видим за какво става дума. Аз ви гарантирам, че ако това е истина, реакцията на България ще бъде много остра. И какъвто и да било натиск от европейски институции няма да има никакъв ефект върху нас", изрази категоричната си позиция Илияна Йотова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 8638 |28.09.2021 Христо Иванов: Няма опция да подкрепим Радев. Ако имаме кандидат, ще го обявим в последния законов срок . 15| 6867 |26.09.2021 Шефът на ББР: Имаме добра представа как е ощетена банката, ще има и сигнали до прокуратурата . 0| 3138 |24.09.2021 Илияна Йотова: Правителството на Стефан Янев е гарант за стабилност и сигурност . 1| 3223 |21.09.2021 Стела Балтова: Имаме над 50 процента ръст на чуждестранните туристи
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads