Петък, 20 Октомври 2017, 10:03
Frognews
0| 2798 |08.01.2017

Йотова: Основният критерий за членовете на кабинета ще бъдат професионализъм и експертност

.
Илияна Йотова
Избраният за президент Румен Радев ще се консултира с партиите, преди да реши за датата на парламентарните избори, каза бъдещият вицепрезидент Илияна Йотова пред БНР.

Тя коментира оповестената днес идея на ГЕРБ за отсрочка, за да приеме настоящото Народно събрание решения за промяна в изборните правила, съобразно резултатите от референдума:

 

"Нашето желание ще бъде разговор и диалог с всички политически партии, от които зависи както животът и на това Народно събрание, така и всички правила и регламенти, които следват от изпълнението на българската Конституция и мисля, че тук новоизбраният президент господин Радев, вярвайте ми, ще спази Конституцията до последната запетайка.

 

Ще си позволя да се усъмня в искренността на тази заявка(на ГЕРБ - за удължаване на дейността на сегашното НС -бел. ред.) дотолкова, доколкото имаше възможност през всичките тези месеци след втория тур на президентските избори, ако най-голямата политическа група в днешното Народно събрание имаше желанието, уверявам ви, че имаше и възможността да приеме всички промени в избирателните правила, така, както повели участието на българските граждани в референдума."

 

По-скоро си мисля, че ГЕРБ ще се опита по този начин да печели някакви дивиденти, каза още Илияна Йотова и добави: "Но от друга страна искам съвсем категорично да заявя, че каквато ще бъде волята на преобладаващата част от политическите партии, с нея сигурно ще се съобрази и новият президент на страната. Ще говорим с всички тях. Той ще си проведе своите консултации и съгласно правилата на Конституцията ще бъде взето и решението."

 

По отношение на служебното правителство, което ще назначи президентът Радев, Илияна Йотова коментира, че основният критерий за членовете на кабинета ще бъдат професионализъм и експертност: "Служебният кабинет трябва да свърши две основни неща. Първо, да се премине плавно към изборите и към следващото управление на страната - без сътресения, в една доста сложна ситуация както в страната, така и в чисто международен план. Виждате, доста са предизвикателствата, особено в последните месеци. На второ място, трябва да направи така, че най-накрая в България да има честни и справедливи избори след толкова години. Това са две много сериозни задачи. Затова и подходът на господин Радев е оправдан - с много консултации и с много разговори, за да вземе крайното решение за хората, които ще могат да свършат и да реализират тези две важни стратегически задачи, които предстоят за тези два месеца.", добави бъдещият вицепрезидент.  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Илияна Йотова: На някои министри и депутати им липсва желание да бъдат държавници 0| 24 |20.10.2017 . Мишо Константинов: Границата ни се преминава без проблем срещу правилната сума 0| 318 |20.10.2017 . ”Лудогорец” прибра досега 3.4 милиона евро от Лига Европа 0| 504 |20.10.2017 . ”Роснефт” и иракските кюрди сключиха сделка за износ на петрол 2| 751 |20.10.2017
Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах