Реклама / Ads
1| 4090 |18.10.2023 НОВИНИ

Иран и Израел, две страни с ядрен потенциал. Какво предстои ако конфликтът се разрасне?

.
Източник: личен архив
Ако конфилктът се разрасне, ще се стигне до война между Иран и Израел, а и двете страни имат ядрен потенциал. Тогава и Америка ще трябва да се намеси да защити Израел. Не се знае дали Русия ще подкрепи Иран и в този смисъл такава война не е в тяхна полза.Това коментира пред NOVA NEWS доцент Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, СУ.
 

"Тук опасността е ядрената криза. Ядреното оръжие е решаващ фактор", подчерта той.

 

По думите му, светът е двуполюсен: от една страна Русия и Китай, а от друга САЩ и Европа. "Регионът на Близкия Изток в един момент ще трябва да бъде поделен", смята доц. Иванов.

 

Той смята, че много страни следят внимателно какво се случва в момента, като например Саудитска Арабия, която се опитва да балансира в позицията си. В този ред на мисли, доц. Иванов отбеляза, че нещата в Украйна вървят 50/50.

 

Експерът обясни и позицията на САЩ и причината, поради която позицията им се е завъртяла на 180 градуса. По думите му, във Вашингтон са се надявали Бенямин Нетаняху да падне и да се сформира ново правителство и "така да се стигне до мир в региона". "Но това не се случи, защото целият еврейски народ се сплоти зад Бенямин Нетаняху и неговото решение да търси взъмездие от терористите", посочи доц. Иванов. 

 

Той комрнтира и ударената от ракета болница в Газа, като припомни и двете твърдения. "От палестинска страна има много свидетели, които казват, че траекторията на ракетата е дощшла от Израел. Израел показва сателитени снимки и данни за това, че траекторията идва от Ислямски джихад. Можем само да препдолагаме какво точно се е случило. Това работи в полза на офанзивата на Израел. Той няма нужда от повече причини, за да започне тази контраофанзива", посочи доц. Искрен Иванов. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4785 |18.10.2023 Министър Илиев: Милиони са отпускани за спортни съоръжения, които не се ползват пълноценно . 1| 3815 |18.10.2023 Лидерът на еврейската общност в Берлин: Вече не се чувстваме в безопасност . 7| 4194 |18.10.2023 Хаос, пожар, викове: Ето как изглежда болницата в Газа минути след ракетния удар /видео/ . 2| 4177 |18.10.2023 Еврокомисията предлага да връщаме мигрантите, които създават заплаха за сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads