Реклама / Ads
20| 7381 |09.02.2013 НОВИНИ

Иран изтегля посланика си от София

.
Иран изтегля посланика си от София и най-вероятно ще свали нивото на дипломатическата си мисия у нас, след като българските власти посочиха шиитската групировка "Хизбула" като отговорна за атентата в Бургас, съобщи "24 часа".
 


Иранският посланик в София Голамреза Багери насочи вчера журналистите да търсят повече подробности от българските власти, за да се изясни напълно ситуацията, защото от медиите останал с впечатление, че има много неясноти.

 

"Иран е приятелски настроен към България и няма причина това да се промени", каза още дипломатът.

 

На пресконференцията, която даде вчера по случай 34-тата годишнина на Ислямската революция, посланикът бе попитан дали България трябва да се страхува от ответни действия, след като правителството отправи обвинения към "Хизбула".

 

"Не е моя работа да правя предположения, отговорните български служби ще предприемат съответните мерки", заяви дипломатът. "Атентатът в Бургас напомня на един терористичен акт в Дубай преди 2 г., при който извършителите бяха също с паспорти от Австралия, Великобритания и други западни страни", допълни Багери.

 

Дипломатът сравни бомбата у нас с убийството на военния шеф на "Хамас" Махмуд ал Мабхух в Дубай от агенти на израелското разузнаване. "Ако тогава Австралия и всички западни страни, чиито паспорти използваха убийците в Дубай, бяха реагирали достатъчно остро, сега терористите щяха да се замислят повече, преди да предприемат такива акции като в Бургас, заяви посланик Багери. Той отхвърли като безпочвени обвиненията на Израел, че режимът в Техеран е вдъхновител и поръчител на бомбения удар у нас чрез шиитската групировка "Хизбула".

 

"Иран е отговорна държава, осъждаме всички форми на тероризъм, а освен това ние също сме жертва на това нечовешко явление. Ако светът бе по-категоричен след атентата в Дубай или не посрещаше с мълчание убийствата на нашите учени, тогава може би средите, свързани с тероризма, нямаше да повтарят тези грозни действия", коментира Голамреза Багери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12194 |09.02.2013 Комисията за борба с корупцията публикува декласифицирани документи . 36| 5695 |08.02.2013 Местан и ДПС амбицирани да свалят ГЕРБ на всяка цена . 3| 5719 |05.02.2013 Сем. Тепавичарови не е рекетирано от банки . 43| 7240 |29.01.2013 Ройтерс: България не може да се справи с организираната престъпност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads