Реклама / Ads
0| 2877 |15.09.2022 НОВИНИ

Иран стопля още отношенията с Русия. Става част от азиатския орган за сигурност. А ядрената сделка?

.
Иран даде още един недвусмислен сигнал, че отношенията с Русия се затоплят. Техеран се присъединява към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), създадена от Китай и Русия.
 

В края на месец август брюкселското издание “Politico” написа, че Иран е вратата, нужна на Русия за заобикаляне на петролното ембарго, наложено от Европейския съюз. Западни дипломати тогава посочиха, че целта на Кремъл е да използва Иран като задна врата, ако ядреното споразумение на Техеран със световните сили влезе отново в сила. Путин работи за ухажването на Иран от месеци.

 

Иран е привлекателен основно защото осигурява резервен маршрут за продажба на санкциониран руски суров петрол - основният източник на твърда валута за Кремъл. Износът е изправен пред почти пълно ембарго от ЕС от декември. Ако обаче бъде сключено международно ядрено споразумение с Иран, това би осигурило идеално навременен план Б за Путин. 

 

Съгласно това, което търговците наричат ​​"суап" споразумение, Иран може да внася руски суров петрол на северното си каспийско крайбрежие и след това да продава еквивалентни количества суров петрол от името на Русия в ирански танкери, тръгващи от Персийския залив. Иран ще рафинира руския петрол, за да задоволи собственото си ненаситно вътрешно търсене, докато благодарение на ядрения пакт иранският петрол, изнасян от юг, ще бъде освободен от санкции.

 

Освен това Иран евентуално може да използва своя флот от танкери, след като бъде освободен от санкциите, за да вземе руски петрол в пристанища извън Каспийско море. 

Днес Путин обяви още, че делегация от представители на 80 големи руски компании ще посетят Иран следващата седмица. Още през юни Москва изпрати екипи от търговски и финансови служители, както и ръководители от "Газпром" и други компании в иранската столица, след срещата на руския президент Владимир Путин с иранското ръководство, за да положат основите за по-тясно сътрудничество между двете страни. 

 

Посещението на Путин в Иран през юли беше първото му посещение в страна извън бившия Съветски съюз от избухването на войната. То даде сигнал за значението, което се придава на Техеран. Като жест на добра воля Иран и Русия използваха случая да обявят меморандум за разбирателство за съвместни проекти на стойност 40 милиарда долара, по-специално насочени към разработването на газови запаси в Персийския залив и производството на висококачествен втечнен природен газ.

 

Миналата година бързо разрастващият се централноазиатски орган за сигурност (ШОС), чиито основатели са Китай и Русия, одобри молбата на Иран за присъединяване, докато твърдолинейните управляващи на Техеран призоваха членовете да му помогнат да създаде механизъм за предотвратяване на санкциите, наложени от Запада заради спорната му ядрена програма програма.

 

Органът, създаден през 2001 г. като дискусионна зала за Русия, Китай и бивши съветски държави в Централна Азия, се разшири преди четири години, за да включи Индия и Пакистан, с оглед да играе по-голяма роля като противовес на западното влияние в региона. Иран вече ще може да участва в срещите, въпреки че вероятно ще отнеме известно време за постигане на пълноправно членство.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2710 |15.09.2022 Двама дрогирани предизвикаха тежко ПТП в София . 0| 2728 |14.09.2022 Няма край - нова ”порция” пияни и дрогирани шофьори хвана МВР . 0| 2915 |14.09.2022 Български лекар откри нов метод за диагностициране на тумори . 0| 2825 |13.09.2022 Украйна е свалила ирански дрон, използван от войските на Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads