Реклама / Ads
0| 7266 |22.05.2020 НОВИНИ

ДБ иска оставката на Портних заради екокатастрофата във Варна

.
Източник: БГНЕС
Ръководството на Демократична България изразява дълбоко възмущение от случващото се в град Варна и региона. През последните седмици от публикации в медиите варненската общественост научи шоково за случилата се тежка авария във Варненското езеро. Скъсан е тръбопровод, транспортиращ фекалните води на район „Аспарухово“ към пречиствателната станция на „ВиК Варна“.
 

Вижте останалата позицияна ДБ:


Въпросният колектор е с диаметър 500 милиметра и преминава по дъното на езерото. Произшествието се е случило в края на м. август 2019 г. след получаване на сигнал за удар на морски съд с тръбопровода. Оттогава до днес във водите на Варненското езеро ежедневно се изливат мръсните води от 30-хилядния район „Аспарухово“ във Варна. Резултатът от всичко това е тежка екологична катастрофа не само за Варненското езеро, но и за плавателния канал море-езеро и акваторията на Варненския залив.

 

Демократична България призовава компетентните институции да извършват пълно разследване, установяване на причините и наказване на виновните за случилата се екологична катастрофа, застрашаваща не само околната среда, но и здравето и поминъка на хората от Варна и региона.

 

Настояваме Община Варна да изпълнява законовите си задължения и да информира редовно гражданите за състоянието на околната среда и потенциалните заплахи за здравето им, а също и да предприеме незабавни мерки за ограничаване на щетите и за възстановяване на екологичното равновесие в региона. Също така настояваме за оставката на Иван Портних като кмет на Община Варна, заради бездействието му през целия този период от 9 месеца, както и заради опитите да прикрива истината за щетите от тази авария.

 

Липсата на адекватни действия от институциите в този случай поставя в допълнителен риск туризма в района, а също така е нагледен пример за провала на правителството да изпълни ангажиментите си към Европейския съюз и българските граждани за пречистване на отпадни води от населените места, което е и причината за стартиралата преди седмица нова наказателна процедура на Европейската комисия срещу България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6100 |22.05.2020 Данаил Кирилов: Много отдавна има основания Панов да си подаде оставката . 0| 5588 |22.05.2020 Димитър Узунов: Подсещаме Панов да прояви достойнство и да си подаде оставката, но няма да го направи . 0| 5427 |21.05.2020 Сотир Цацоров също иска оставката на Лозан Панов . 0| 5529 |21.05.2020 БСП поиска оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads