Реклама / Ads
7| 4912 |15.02.2022 НОВИНИ

По искане на МВР! ВКП отмени отказ на спецпрокуратурата да разследва депутата от ГЕРБ Христо Терзийски

.
Христо Терзийски
ВКП отмени отказа на специализираната прокуратура да разследва бившия шеф на ГДНП и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. Това става ясно от постановление на ВКП от 21 януари 2022 г., с което Фрог разполага. Това означава, че институцията отново трябва да се заеме с казуса.
 

Върховната прокуратура е приела изцляло доводите на протестиращата страна в лицето на Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР, където всъщност се  е водила оперативната разработка. 

 

Информация

 

В средата на декември м. г. от вътрешното ведомство излязоха със съобщение, че Дирекция „Вътрешна сигурност” е обжалвала прокурорското постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на националната полиция (ГДНП)в периода 2018-2020 година.

Оказва се, че разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на спецсъда и са изготвени веществени доказателства. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

 

Отказ

 

Две инстанции в специализираната прокуратура са откази преди това да  образуват досъдебно производство. Мотивът им е бил,  че липсват данни за извършени престъпления, а именно участие в група за  покровителство на престъпни банди.  


Реакция

 

Единственият, който реагира на информацията на МВР, че се обжалва отказа, бе Христо Терзийски.  Пред журналисти той обясни: “От бивши колеги и от мои познати разбрах, че МВР в публикувало съобщение, което касае проверка, най-вероятно извършена от “Вътрешна сигурност”. По така изготвеното съобщение виждам, че се касае за бивш директор на главна дирекция “Национална полиция”. Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка, не знам за какво може да бъде водена, не съм викан в дирекция “Вътрешна сигурност”, за да бъдат правени някакви проверки, да бъдат сваляни някакви обяснения.”


Оправдания


Шефката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова се оправда през декември за отказа. Тя обясни, че на 6 януари т.г. спецпрокурор е постановил отказ от образуване на досъдебно производство по тази преписка. "Наблюдаващият прокурор е преценил, че в хода на разпоредената от него и извършена от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР предварителна проверка не са събрани факти и обстоятелства, които да дават възможност за извод, че е извършено престъпление от общ характер", каза Маджарова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3321 |15.02.2022 Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство искането за снемане на имунитета на Елена Йончева . 2| 3721 |12.02.2022 Три болници отказаха прием на жена . 12| 3448 |11.02.2022 Причината за мегамасата на Путин: Макрон отказал Covid тест . 0| 3458 |10.02.2022 Теодора Генчовска: Страната ни ще продължи да подкрепя искането на българите в Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads