Реклама / Ads
8| 5521 |27.11.2014 НОВИНИ

РБ искат оставката на Писанчев, и ГЕРБ недоволни от него

.
Владимир Писанчев - вдясно
Реформаторският блок настоява за оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Призивът е бил отправен по време на закритото заседание на Народното събрание, което го изслуша за акцията срещу радикалния ислям у нас. Депутатите от ГЕРБ също демонстрираха, че не са доволни от представянето на шефа на ДАНС.
 
„От парламентарната трибуна му поискахме оставката при оценката на дебата, защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбраххме, че има една спяща клетка – ДАНС“, каза след заседанието депутатът от РБ ген. Атанас Атанасов.

Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че Писанчев не е отговорил на повечето от въпросите на депутатите. „Той каза, че няма какво да каже по 50 процента от въпросите, които бяха зададени от парламентарните групи“, каза бившият вътрешен министър. Той обясни, че управляващите са обезпокоени от думите на шефа на ДАНС, че агенцията наблюдавала процеси. „Но все пак една от основните функции е да противодейства, а не да наблюдава“, каза Цветанов.

Бившият вътрешен министър припомни на Писанчев, че България е парламентарна република и парламентът е неговият работодател. Според Цветанов шефът на ДАНС е трябвало да отговори на въпросите на депутатите от уважение към тях и поне от обща култура.

Цветанов нарече изслушването безсмислено, а закритото заседание – ненужно. Той разказа, че Писанчев е предоставил информацията, която вчера е била обявена пред медиите. Прочел е и цитати от имейли, а също и информация за превеждани пари от български граждани, живеещи на територията на ЕС. „Писанчев каза, че това е финансиране на терористични организации“, обясни бившият МВР шеф.

Той обясни, че управляващите са разтревожени, че през последната година и половина ДАНС не са предоставили никакви предложения за промяна на законодателството заради Ислямска държава. Цветанов даде пример с Великобритания, където законодателството в момента се променя заради заплахите от ИД.

Шефът на групата на ГЕРБ обяви, че предстои изслушване на Писанчев в парламентарната комисия за контрол на спецслужбите. След това ще бъде преценено дали има несправяне, или не от негова страна. Бившият вътрешен министър обясни и че с промените в Закона за МВР ще се премахне свръхконцетрацията в ДАНС. „Тя загърби и пренебрегна основния приоритет – контраразузнавателната дейност“, каза още Цветанов.

Той обясни, че след изслушването на Писанчев в комисия на парламента ще има повече яснота дали впечатлението от днес за несправяне от страна на Писанчев ще се потвърди.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4438 |25.11.2014 Главният прокурор да докладва в НС, искат от обвинението . 17| 5489 |25.11.2014 Б. Данев: Младите искат държавна работа, никой не иска да става предприемач . 1| 4382 |24.11.2014 Искат зоополиция към МВР . 0| 4656 |21.11.2014 Искат 6,5 г. затвор за шофьора, прегазил Паоло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads