Сряда, 18 Октомври 2017, 03:11
Frognews
1| 6128 |09.08.2016

Искат оставки на Кунева и Рашидов заради парите на Блиц, Пик и „Стандарт”

.
Кунева + Рашидов
Трябва открито да се обясни по какви критерии и процедура са отпуснати пари за рекламирането на предстоящото българско председателтво на Съвета на ЕС. Министрите Меглена Кунева и Вежди Рашидов да направят изявления по скандала с отпуснатите средства на в-к ”Стандарт“, агенция ”Стандарт нюз“, агенция ”Блиц“ и агенция ”Пик”.
Кога е станало това и дали е имало намеса от Делян Пеевски при взимането на решението. Да се заяви открито, защото сега съмненията са, че именно задкулисието и кръга #Кой са повлияли за това финансиране. Това пишат журналисти от Варна, Пловдив и Стара Загора в писмо до Фрог нюз. Те са на мнение, че Кунева и Рашидов трябва да подадат оставки за съпричастността си към скандала.

Дайте ми средствата за масова информация и ще превърна всеки народ в стадо свине”, - цитират идеолога на хитлеризма Йозеф Гьобелс журналитите.

Да се разследват потенциалните конфликти на интереси около сключването на договори с фирми и медии за комуникиране на предстоящото българско председателство на съвета на ЕС, настоява на свой ред и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

В своя позиция организацията изразява недоумението си от решението за изпълнител да бъдат определени четири медии –"Стандарт“, агенция "Стандарт нюз“, агенция "Блиц“ и агенция "Пик”.

В отвореното писмо е записано, че АЕЖ намира за изключително притеснителни изнесените в медиите данни, показващи, че обществени пари са получили лица, свързани с министъра на културата Вежди Рашидов и с вицепремиера Меглена Кунева. Фактът, че средствата се разпределят от тези две ресорни администрации подсказвал, че е възможно да става дума за тежък конфликт на интереси и сериозна корупционна практика.

От асоциацията припомнят, че в програмата на правителството за 2014-2018 е записано като цел създаването на "публична и законодателна среда, която да гарантира медийната независимост и плурализъм, прозрачността и публичността на контрола и собствеността на медиите”.

Според нея решението на правителството за разпределяне на средства по комуникацията на българското председателстване е пълно отрицание на заявеното в програмата на същото правителство и в противоречие спрямо препоръките на международни организации и анализите на медийните експерти.

Членовете на асоциацията смятат за загадка защо изпълнителната власт е взела решение да насочи този ресурс към група медии, свързани икономически помежду си.

От АЕЖ отбелязват, че не става ясно дали е изяснен въпросът дали тези медии имат публични задължения, както и защо не е проучен въпросът дали избраните медии проповядват спазването на общочовешки ценности, възприети от Европейския съюз, в т.ч. Хартата за основните права на ЕС. Би било полезно да се постави и въпросът дали това са медии, подписали и спазващи етичните норми на българските медии, казват в позицията си АЕЖ.

Според асоциацията възниква въпросът "Каква е целта на отпуснатите средства?“ И отговорът е "да гарантират, че “държавата”, правителството и отделните министри, няма да бъдат иронизирани, т.е. критикувани“, което изглежда все по-очебийно.

Подборът на финансиране на сайтове, които не са известни с критично отношение към което и да било управление, докато е на власт, а напротив, яростно пропагандират срещу всеки, който изразява критична позиция срещу властта, приличат на купуване на медии, което може да е форма на корупция, продуцирана от държавата, при това със средства на ЕС, категорични са от АЕЖ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Хиляди украинци се събраха пред парламента заради борбата с корупцията 0| 1953 |17.10.2017 . Лидерът на „Боец“: Бойко, знаеш ли, че този народ умира? 2| 2271 |17.10.2017 . Авиатор: Мародерчета, за колко пари продадохте зад граница 12 бойни самолети СУ-22? 3| 2385 |17.10.2017 . Шефът на ВКС иска да освободи заместника си, свиква спешно събрание 0| 2241 |17.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах