Реклама / Ads
16| 6082 |24.01.2014 НОВИНИ

Искат отвод на съдията по делото на Цветанов, магистратът не го дава

.
Днешното заседание на Софийски градски съд по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов започна с опровергаване на твърдения за близки отношения на бившия вътрешен министър с наблюдаващия процеса съдия Тони Гетов. "Цветанов не е бил в приятелския кръг на баща ми. Майка ми пък не го е виждала. Агенция твърди, че баща ми и бившият министър се познават от 1998 година, а по това време Цветанов не е бил министър. Освен това за какви ремонтни дейности, извършени от баща ми през 2006 г. се говори, като баща ми е починал през 2003 г.?!, коментира Гетов.
 

Магистратът пръв поиска изясняване на "близостта му" с Цветанов, която бе внушена от информационна агенция ПИК.  "Приятелство" е повторено в електронната медия многократно, което създава внушения за такова. Друго невярно твърдение е, че след смъртта на баща ми, Цветанов продължава да има топли чувства съм семейството. Това не може да е така, тъй като не го познаваме.

Адвокатът на Цветанов Менко Менков се съгласи, че клиентът му не е обвързан с магистрата, но за да се разсее направеното внушение, го призова да си направи отвод. "Всички ще кажат, той ще бъде оправдан заради приятелството с баща ви.  Ако разпоредите осъдителна присъда, хората самото тогава ще повярват, че няма приятелство. Но ако осъдителната присъда е само заради това, то тогава няма да има справедлив процес", коментира Менков.

В отговор Гетов заяви: "Правил съм си отвод по дело на Софийски имоти, но имаше защо. Един от подсъдимите ми е личен приятел и затова. В случая моят отвод ще бъде проява на малодушие пред обществото". 

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, който е призован като свидетел, отказа да коментира делото. В отговор на въпрос той категорично отрече да е знаел за тефтерчето на Кирил Рашков. В момента разпитват Георгиев при закрити врати. Сред свидетелите е и Павлин Коджахристов, заместник-директор "Вътрешна сигурност" в МВР. Един от най- важните свидели , бившия шеф на СДОТО Цветан Иванов, няма да бъде разпитан, защото е на хемодиализа в правителствена болница. На днешното заседание са призовани общо пет свидетели.

"Отвод няма да си правя", каза съдия Тони Гетов в съдебната зала. "За първи път видях Цветанов на 28 ноември 2013 г. Публикациите в медиите са внушения за приятелство. Баща ми не е бил приятел с Цветанов. Освен внушенията в статията, има и откровена лъжа, че Цветанов изпитвал топли чувства към семейството след смъртта на Гетов. Ако се отведа, означава, че съм в зависимост от поръчителя на статията. В друго дело съм се отвел заради приятелство", посочи още магистратът.

Софийският градски съд заседава за втори път по делото срещу Цветан Цветанов. Той е обвинен за това, че е отказал да подслушва и следи бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново - Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов сложил резолюция "НЕ!!!" на общо шест искания за използване на СРС-та, разрешени от окръжен съдия през 2009 година. Обвинението твърди, че с това той не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Орлин Тодоров и други двама тежко престъпление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6174 |27.12.2013 Нейнски против центриската политика в Реформаторския блок . 33| 5853 |16.12.2013 Дърева: Всички партии искат да се отърват от Атака . 22| 4881 |13.12.2013 ГЕРБ искат освобождаване на "стайното цвете" Сидеров от комисията по корупция . 14| 5601 |11.12.2013 Искат наем на Сакскобургготски за "Царска Бистрица"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads