Реклама / Ads
8| 2750 |08.06.2023 НОВИНИ

Хр. Иванов за конституционната комисия: Не стана добре. Д. Пеевски отговори: Това е наше право

.
Между “спорим” и “постигнахме разбирателство” се люшкат преговорите между “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” и ДПС по отношение на конституционната реформа. Основните пререкания са около създаването на Комисията по конституционни въпроси, в която вчера влезе депутата Делян Пеевски.
 

Гласуването 

 

Пеевски беше предложен за член на комисията от ДПС, а с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН бе избран. Против гласуваха БСП и ПП-ДБ, като осем души от партията на Кирил Петков се въздържаха. Не участваха в гласуването и представителите на “Възраждане”. Играта с плаващите мнозинства предизвика скандал в парламента и доведе до обвинения между партиите за това кой е отговорен за избора на Пеевски като член на комисията. 

 

Разговорите

 

Сагата продължи и днес. Христо Иванов от ДБ се срещна по-рано с Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски по темата с конституционната комисия. В началото на пленарното заседание 

 

По-рано днес лидерът на ДБ Христо Иванов проведе среща с Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски по темата. От трибуната на парламента пък Иванов и Цонев влязоха в сблъсък като според съпредседателя на “Демократична България” вчерашното “попълване на конституционната комисия” “не стана добре”.

 

“Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент: а-ла-карт, шведска маса, както се казва, и то точно в тази компания. Това ли е борбата със себе си, за която иначе много уместно говорите", каза Христо Иванов.

 

Иванов предлага депутатите малко да си починат, да проведат още един кръг консултации и да реконструират състава на комисията

 

Той намекна, че ПП-ДБ са били готови за да се откажат от процеса заради избора на Пеевски, но впоследствие решили да се положат още усилия. 

 

Пред журналистите Иванов отново повтори, че комисията трябвало да бъде създадена така, че да не поражда никакви съмнения и въпроси. Посочи, че е нужно спорните фигури да стоят настрани и даде за пример себе си. Той обаче подчерта, че не е негова работа да иска персонални промени в комисията и допълни, че оттеглянето на Пеевски от комисията няма да е гарант, че впоследствие няма да се случи “нещо нередно”.

 

Карадайъ обаче не вижда да е имало спор между участниците в разговора за конституционна реформа, а напротив - налице е разбирателство, че правото трябва да се прилага еднакво за всички и допълни, че по време на срещата не е обсъждан съставът на комисията.

 

“Ще бъде господин Пеевски в тази комисия. Това не е инат и не е изпиране, защото няма какво да изпираме”, посочи Йордан Цонев от ДПС.

 

В кулоарите на парламента Делян Пеевски заяви на свой ред: "Всяка парламентарна група решава кой да е в комисиите. Нашето решение е такова и не се налага да го променяме".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3056 |07.06.2023 Надежда Йорданова: Твърдението, че ”Христо Иванов докарал с лодката от Росенец Делян Пеевски“ е спекулация . 3| 2863 |06.06.2023 Атанас Славов: Конституционната реформа трябва да се случи, иначе правителството ще загуби легитимност . 3| 2640 |05.06.2023 Мирослав Иванов: Надявам се скоро Иван Гешев да не бъде главен прокурор . 27| 3191 |04.06.2023 Христо Иванов: Трябва да има конституционна промяна, защото правосъдието е имунната система на обществото ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads