Реклама / Ads
24| 5368 |27.10.2020 НОВИНИ

Ислямът срещу Франция. И българското мюфтийство осъди Макрон

.
френският президент Еманюел Макрон
Продължава да се надига вълна от недоволство сред мюсюлманската общност по света заради изказването на френския президент Еманюел Макрон. Бойкотът на френски стоки в Близкия изток също не спира, а по всичко личи, че конфликтът между Ердоган и Макрон скоро няма да бъде решен. Към реториката се присъедини и българското мюфтийство, което остро осъди “надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика” във Франция.
 

Това става ясно от официална позиция на мюсюлманското вероизповедание в България, публикувано на страницата на мюфтийството.

 

“Препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед (с.а.с) е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняване на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото.

 

Безспорно е, че свободата на словото е право на всеки един човек да изразява своите идеи и мнения. Това е заложено и в Универсалната декларация за човешките права, международното право по отношение на човешките права в „Международната конвенция за гражданските и политически права, както и в Европейската конвенция за правата на човека. Но заедно с това в тези документи се подчертава, че упражняването на тези права идва със „специални отговорности и задължения“ и може „поради това да бъде обект на определени ограничения“, когато са необходими с „цел уважаване на правата или репутациите на другите...“, посочват в позицията си.

 

“Във време, когато ние всички, като европейци, би трябвало да се ангажираме с популяризирането на ценностите на демократичното гражданско общество, мира и съжителството, ставаме свидетели на безотговорни декларации и изказвания, атакуващи Исляма с цел постигане политически дивиденти”, допълват още от мюфтийството.

 

Цялата позиция може да видите тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7752 |26.10.2020 Ивайло Мирчев: Заешки сърца в НСО не са уволнили Калин Гаджев, който захвърли в Росенец българското знаме . 39| 5569 |15.10.2020 Генсекът на ЕНП: Българското правителство се ползва с обществена подкрепа, избори през март . 36| 8753 |10.10.2020 Прф. Иво Христов: Налице e пасивност на огромната маса от българското население . 14| 7102 |06.10.2020 Зинаида Златанова: Такива неща, които чухме в ЕП, не са говорени никога за българското правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads