Реклама / Ads
11| 4613 |30.08.2023 НОВИНИ

Истерията на Нинова и Янка Такева покрай българския език стъпва върху... фейк

.
Никой не се кани да преподава на децата в училищата българския език като чужд. Категоричната позиция идва от Министерството на образованието и науката. Поводът - истерията, която създадоха лидерката на БСП Корнелия Нинова и председателката на учителския синдикат у нас Янка Такева.
 

С яростен пост срещу “безродниците” изригна още снощи Корнелия Нинова, след като плъзна новината, че просветното министерство иска да въведе подобна дисциплина. Всъщност информацията изглежда тръгна от Янка Такева, която вчера по обяд обяви, че темата е била обсъждана в работна група, като само председателката на учителския синдикат и председателят на ромската фондация "Амалипе" били против. 

 

После дойде истеричния пост на Нинова, която призова българите да се събудят и започна публично да целува Конституцията. 

 

“Преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език в никакъв момент не е стояло на дневен ред под никаква форма”, уверяват от МОН като допълват, че това са вредни и опасни спекулации. 

 

“Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно", посочват още от просветното ведомство и си обясняват настоящата истерия с предстоящата предизборна кампания. 

 

От МОН обаче призоваха политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото като създават страх и омраза, още повече през теми, които не са обсъждани на институционално ниво. 

 

От просветното министерство обясняват, че в МОН са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в българското образование. Една от тях има за цел да набележи мерки за подобряване на езиковата подкрепа, но под никаква форма и никъде в поставените й задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план. Към този момент от работната група не са направени никакви официални предложения. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4990 |19.08.2023 Мистерията около Пепи Еврото се заплита: Инсценирал ли е смъртта си? . 16| 2962 |18.08.2023 Корнелия Нинова: Поругаването на Паметника на съветската армия е вандалски акт . 27| 3065 |29.07.2023 Нинова като развалена плоча: Няма да допуснем промяна в Конституцията, която да смени Националния празник . 35| 4005 |29.07.2023 Христо Петров - Хазарта: Някой да каже на Корнелия Нинова, че Украйна не се е нападнала сама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads