Реклама / Ads
0| 2724 |15.08.2022 НОВИНИ

Историческата комисия: Самуил е владетел на българско царство

.
Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония.

Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие. От там призовават двете държави за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история в духа на постигнатото двустранно споразумение. 

 

От там посочват още някои недостатъци в учебниците по история за 5-ти клас в България и тези за 6-ти клас в западната ни съседка:

 

- неоснователни историографски внушения за древната история

- недостатъци в историческата география при използване на карти, които не отговарят на конкретното историческо време и контекст

- фактологични неточности

 

Комисията препоръчва на двете държави заедно да честват деня на светите братя Кирил и Методий. Според историците делото им полага основите на християнската култура и духовност на славянските народи, развива се в тогавашните книжовни центрове Преслав и Охрид, които са се намирали на територията на средновековната българска държава.

 

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа". През 893 г. "по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

 

Историците отбелязват, че "Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3447 |04.06.2022 Макрон: Не бива да унижаваме Русия, въпреки „историческата“ грешка на Путин . 0| 3368 |23.05.2022 Сабрутев с гаф, необразован като други от ПП: Мощите на цар Самуил са в Гърция, а той ги поиска от РС Македония . 0| 11849 |18.05.2022 Шефът на социалната комисия: От 1 юли вдигаме тавана на пенсиите на 2000 лв., а от 1 октомври на 3400 . 0| 3236 |07.04.2022 Гнусна подигравка! Паметникът на цар Самуил в Скопие осъмна с надпис „Цар на Македония“.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads