Реклама / Ads
4| 4163 |07.07.2021 НОВИНИ

Историята на 5-те куршума, пронизали тялото на журналиста Питър де Фриз

.
Питър Де Фриз Източник: Twitter
Журналистът Питър де Фриз, който бе прострелян 5 пъти в Амстердам, е известен с работата си покрай разкриването на мафиоти и наркобосове. Фриз многократно е помагал на полицията да разреши редица големи случаи. Работи като независим журналист от 1991 г. Успява да разкрие познанството между снахата на нидерландския крал Вилем-Александър Мейбъл Уис Смит и наркобоса Клаас Бруинсма. Разкрива и съдържанието на диск, на който има подробна информация от AIVD Research, холандската тайна служба, наблюдавала убития политик Пим Фортейн, който се смята, че е имал сексуални отношение с марокански мъже.
 

Питър де Фриз е бил многократно обект на полицейска защита, когато е получил заплахи за участието си в наказателни дела като разследващ журналист. През 2019 г. той споделя в социална медия, че полицията му е казала, че е в поръчкови списъци на хора, които биха искали той да бъде ликвидиран.


Журналистът става известен, докладвайки за редица престъпления, заради които, за съжаление, се превръща в жертва.


Опитът срещу него е зашеметява холандското общество, особено професионалистите, работещи в сферите, в които той е играл толкова важна роля - журналистика и наказателно правосъдие.


Кметът Фемке Халсема определи г-н де Фриз като национален герой, "смел, търсещ справедливост, свободен дух, помагащ на хора в беда, родители на убити деца".


Несравнимата му работа по множеството гръмки дела определено е довела до желанието за неговата “ликвидация."

 

Журналистът започва да придобива популярност покрай случая с отвличането на нидерландския предприемач Алфред Хайникен, отразено в De Telegraaf, където Де Фриз работил от 1978 до 1987 година. 


Фреди Хайнекен, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на пивоварната компания Heineken International, е един от най-богатите хора в Холандия. Tой и неговият шофьор Аб Додерер са отвлечени на 9 ноември 1983 г. в Амстердам. Те биват освободени с откуп от 35 милиона холандски гулдена (около 15,7 милиона паунда) на 30 ноември същата година. Похитителите Кор ван Хаут, Вилем Холидер, Ян Боелаард, Франс Майер и Мартин Еркампс в крайна сметка са хванати и наказани със затвор.

 

Питър де Фриз се заема активно със случая, намирайки източници сред разследващите, посещава двама от задържаните похитители - Кор ван Хаут и Вилем Холидер, докато са арестувани във Франция, преследва всякакви следи и дори години след това успява да намери последния останал незаловен похитител - Франс Майер, издирвайки следите му до Парагвай през 1994 г.

 

Относно похищението той пише 2 книги, позовавайки се на собственото си разследване. Първата е "Делото Хайнекен". Издадена през същата година на отвличането. Втората е "Отвличането на Алфред Хайнекен" през 1987 г. - роман от гледна точка на Кор ван Хаут, базиран на интервюта, които журналистът провежда с престъпника. Книгата е адаптирана в холивудски филм.

 

Друг голям случай, по който Питър де Фриз работи е изчезването на Натали Холоуей.

 

През ноември 2006 г. Де Фриз в ефир обяви Джоран Ван дер Слоут за виновен в изчезването на Натали Холоуей - американска тийнейджърка, която изчезна на Карибския остров Аруба през 2005 г. 

 

На 31 януари 2008 г. Де Фриз заяви пред медиите, че знае какво се е случило с Натали Холоуей. Той сподели констатациите си с полицията, заявявайки, че ще покаже публично тези новооткрити доказателства в специален епизод от телевизионната си програма. 

 

 На 3 февруари 2008 г. видео “под прикритие”, излъчено по холандската телевизия, показва, че Ван дер Слоут уж пуши марихуана и признава присъствието си по време на смъртта на Холоуей. Шоуто е гледано от 7 милиона зрители в Холандия и беше най-популярната неспортна програма в историята на холандската телевизия. 

 

Патрик ван дер Еем, работейки за разследващия журналист, се сприятелява с Ван дер Слоут. Виновникът не подозира, че е заснет. Той споделя, че Холоуей е претърпяла някакъв припадък, правейки секс на плажа. След като не успява да я съживи, той твърди, че е повикал близък приятел на Даури, който я натоварил на лодка и изхвърлил тялото ѝ в морето. В крайна сметка прокуратурата приема видеоклипа за допустим.

 

Де Фриз печели награда "Еми" за новинарство и документалистика заради работата си по случая с убийството на Натали Холоуей.

 

Негово разследване води и до освобождаването на двама мъже през 2002 г., които бяха осъдени за жестокото изнасилване и убийство на стюардеса в централния холандски град Путън. В крайна сметка полицията арестува нов заподозрян през 2008 г., който по-късно беше осъден на 15 години затвор.

 

Журналистът има склонност към "студените случаи", включително нападение и убийство на младото момче Ники Верстапен през 1998 г.

 

Той действа като говорител на семейство Верстапен относно ново откритие, свързано с извършеното престъпление през 2018 г., като това води до нов заподозрян, осъден на 12 години затвор.

 

Десителиятата на разследване на убийства и “забравени” случаи, преки удари срещу мафията Фриз определено се слави с репутацията на един от най-известните и влиятелни журналисти в Холандия. Той е доказал повече от добре в какво се състои истинската разследваща журналистика. 

 

Американският политик Хорас Грийли някога е казал: „Журналистиката ще те убие, но ще те държи жив, докато си в нея.“ 

 

Някой се опита да убие Питър Де Фриз, прострелвайки го 5 пъти - именно заради журналистиката - онази, която не може да си замълчи. Но едно е факт - Питър де Фриз ще държи всички, вярващи в свободата и справедливостта, живи.

 

По материала работи Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4342 |25.06.2021 Македонски лидер: Спорът между България и РСМ за историята е като спора дали Земята е кръгла . 19| 3186 |24.05.2021 МОН: Създаването на азбуката ни е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура . 11| 3186 |09.05.2021 Нинова: Да помним уроците на историята и да не повтаряме грешките . 6| 4570 |08.05.2021 Проф. Милко Палангурски: 45-ят парламент не е най-краткият в историята ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads