Реклама / Ads
8| 3170 |16.05.2024 НОВИНИ

Кои известни европейски политици са попадали под дулото

.
На прицел
Опитите за убийство на държавни лидери в Европа са сравнителна рядкост през последните 50 години, но немалко именити европейски политици са попадали под прицела на различни атаки. Ройтерс обобщава някои от най-знаковите убийства и опити за покушения над лидери и политици на Стария континент.
 

Анна Линд, септември 2003 г.

 

Бившата външна министърка и водеща фигура в Социалдемократическата партия на Швеция Анна Линд е смъртоносно ранена с нож в магазин в центъра на Стокхолм. Извършителят е заловен две седмици по-късно и е осъден на доживотен затвор.

 

Зоран Джинджич, март 2003 г.

 

По-рано същата година сръбският премиер Зоран Джинджич е убит в столицата Белград. Прозападно настроеният Джинджич е политикът, ръководил свалянето на Слободан Милошевич през 2000 година.

 

Жак Ширак, юли 2002 г.

 

Френският президент Жак Ширак оцелява след опит за покушение на Деня на Бастилията през 2002 година. Докато Ширак приветства войници на празничния парад, нападател се прицелва към него с огнестрелно оръжие, но не успява да го улучи.

 

Пим Фортюн, май 2002 г.

 

Нидерландският политик е убит 9 дни преди парламентарните избори в страната. Фортюн е изявен критик на миграцията и исляма, но нападателят му е защитник на животните.

 

Волфганг Шойбле, октомври 1990 г.

 

Дни след обединението на Германия през 1990 г., бъдещият председател на Бундестага Волфганг Шойбле е прострелян три пъти по време на публично събитие. До края на живота си Шойбле остава частично парализиран.

 

Улоф Палме, февруари 1986 г.

 

Шведският министър-председател Улоф Палме е убит на улица в Стокхолм докато се прибира с жена си от кино. Заподозреният, който се изправя пред съда две години по-късно, е оправдан след обжалване.

 

Маргарет Тачър, октомври 1984 г.

 

Желязната лейди се разминава на косъм от смъртта в хотел в Брайтън. Оказва се, че членове на Ирландската републиканска армия са подготвили атентат и са заложили бомба в сградата, където е трябвало да се проведе събрание на Консервативната партия.

 

Папа Йоан Павел Втори, май 1981 г.

 

Роденият в Полша папа е прострелян два пъти на площад "Свети Петър". Един от куршумите улучва сърцето му. Въпреки тежките си рани папата оцелява. Нападателят му, Мехмет Али Агджа, е задържан незабавно и осъден на доживотен затвор. Няколко години по-късно, по молба на папата, Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи.

 

Алдо Моро, март 1978 г.

 

Членове на обявената за терористична крайнолява групировка "Червените бригади" отвличат бившия италиански премиер и президент Алдо Моро през март 1978 г. Похитителите искат освобождаване на затворници в замяна на освобождаването на Моро. Два месеца по-късно политикът е открит мъртъв в багажника на кола.

 

Луис Кареро Бланко, декември 1973 г.

 

Бланко става премиер на Испания в последните години от управлението на диктатора Франсиско Франко. Малко след като встъпва в длъжност, Бланко е убит в бомбен атентат на улица в Мадрид, а извършителите са от баската сепаратистка групировка ЕТА., съобщава БНТ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2547 |16.05.2024 Нойзи не се яви на делото си, глобиха го . 3| 2767 |16.05.2024 Вишиванката, защо е "униформа за защитниците на свободата" и българската връзка в честванията . 4| 2723 |16.05.2024 Васил Терзиев призна, че е сгрешил "Патриарх Евтимий" . 4| 25825 |16.05.2024 "Спасете защитниците на Мариупол". Семействата на пленени азовци търсят международна подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads