Реклама / Ads
3| 3364 |18.04.2024 СВЯТ

"Историята ни съди". Отпушване в Конреса на САЩ - помощта за Украйна и Израел ще се гласува в събота

.
Майк Джонсън Източник: ЕПА/БГНЕС
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заяви, че дългоочакваните гласувания за помощта за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион ще се състоят още в събота, което поставя старшия републиканец в сблъсък с членовете на собствената му партия.
 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "категорично подкрепя" новия законопроект за помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, като твърди, че това ще "изпрати послание към света".


Дълго отлаганата мярка е една от четирите, които Камарата на представителите ще гласува тази събота, предаде BBC.


Законодателството ще включва и финансиране за Израел, както и за Индо-Тихоокеанския регион.


Съпротивата на дясното крило на Републиканската партия спъваше потенциалната помощ за Украйна в продължение на месеци. Някои от тези законодатели се опитаха да обвържат помощта за Украйна с финансирането на охраната на американско-мексиканската граница.

 

В позиция след изявлението на Джонсън президентът на САЩ Байдън заяви, че ще подпише законопроекта незабавно.


"Израел е изправен пред безпрецедентни атаки от страна на Иран, а Украйна е изправена пред непрекъснати бомбардировки от страна на Русия, които се засилиха драстично през последния месец", добави президентът на Демократическата партия.







"Камарата на представителите трябва да приеме пакета тази седмица, а Сенатът бързо да я последва."


Той заяви, че финансирането ще осигури и хуманитарна помощ за Газа.


Демократите и някои центристки настроени републиканци от месеци призовават помощта за Украйна да бъде приета бързо, като твърдят, че тя е жизненоважна за защитата на тази страна срещу Русия и за националната сигурност на САЩ.


Съобщението на г-н Джонсън късно в сряда идва повече от два месеца след като законопроектът за 95 млрд. долара, включващ различни пакети за помощ, беше приет от Сената на САЩ.


Новият план разделя пакетите за помощ на отделни законопроекти, които според г-н Джонсън включват "структура за отпускане на заеми за помощта, както и засилена стратегия и отчетност".


Законопроектът за Украйна, включващ общо близо 61 млрд. долара помощ, включва оръжия и друга помощ за украинските сили.


Той изисква също така изисквания за покриване на разходите от страна на други съюзници на САЩ, както и споразумение за изплащане от страна на украинското правителство.


Съобщението идва в същия ден, в който генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът полага "важни усилия" за укрепване на въздушната отбрана на Украйна.


По-рано вчера при руска ракетна атака срещу град Чернигов в Северна Украйна загинаха 17 души, а 60 бяха ранени.


Законопроектът, насочен към Израел, ще осигури 26 млрд. долара, отчасти за попълване на отбранителните системи на страната "Железен купол" и "Прашка на Давид", докато законопроектът за Индо-тихоокеанския регион има за цел предимно да ограничи Китай и да помогне на Тайван да отблъсне "военните си провокации", според ръководителите на комисията по бюджетните кредити в Камарата на представителите.





Джонсън се зарече да продължи с чуждестранната помощ, като по-рано тази седмица заяви пред репортери, че "светът ни наблюдава, за да види как ще реагираме".


"Имаме терористи, тирани и ужасни лидери по света като Путин и Си , както и лидера Иран, и те гледат дали Америка ще се застъпи за своите съюзници и нашите интереси по света", каза той. "И ние ще го направим."

 

Залогът е 95 млрд. долара американска помощ за сигурност, която от месеци е в неизвестност на фона на ожесточените възражения на крайно десните републиканци. Решението на Джонсън да продължи гласуването излага на риск и собствената му работа, тъй като поне двама републиканци заплашват да внесат предложение за отстраняването му само шест месеца след като е поел поста, пише "The Guardian".


Как стигнахме дотук?

 

От месеци Конгресът е замразен в усилията си да одобри военната помощ за Украйна поради нарастващата опозиция сред републиканците.


Гласовете на републиканците изолационисти стават все по-силни, подкрепени от бившия президент Доналд Тръмп, който заяви, че чуждестранната помощ трябва да бъде структурирана като заем, а не като "дарение", като същевременно постави под въпрос ангажимента на Америка към съюзниците ѝ от НАТО, които са се ангажирали с отбраната на Украйна.


Усилията за приемане на законодателство, което да осигури военна помощ за Украйна, се сблъскаха с още една бариера през 2023 г., тъй като някои републиканци започнаха да настояват, че законопроектът за външната помощ трябва да бъде обвързан с решаването на нуждите на границата между САЩ и Мексико, където арестите за незаконно преминаване на границата достигнаха рекордни стойности.


През февруари Сенатът гласува, за да блокира напредъка на законопроект, който гарантира чуждестранна помощ, като същевременно предоставя нови правомощия за затваряне на границата и ускоряване на депортациите.


По-късно същия месец Сенатът прие законопроект, който предвиждаше 95 млрд. долара военна помощ за Украйна, Израел и други американски съюзници, но не съдържаше разпоредби, свързани с границата на САЩ.







Въпреки че това законодателство беше прието с широка двупартийна подкрепа в Сената, Джонсън непрекъснато отказваше да внесе законопроекта на Сената в пленарната зала. Без Камарата на представителите да гласува за одобряването му, законопроектът остана в застой до тази седмица.


По какво се различават новите законопроекти от тези, които Сенатът одобри?

 

Във вторник Джонсън представи предложенията си, които включваха провеждане на гласувания по три отделни пакета за финансиране на Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион - както и четвърти законопроект, който съдържа други външнополитически предложения на републиканците.


Пакетът е на обща стойност 95,3 млрд. долара, което съответства на общата сума, приета от Сената през февруари, но съдържа няколко разлики, предназначени да спечелят някои консерватори в Камарата на представителите.


Помощта за Украйна ще възлиза на около 61 млрд. долара, но повече от една трета от тази сума ще бъде предназначена за попълване на системите за оръжия и боеприпаси за американската армия.


Предвидените за Украйна 13,8 млрд. долара за закупуване на оръжия от САЩ са приблизително толкова, колкото и в предишния законопроект на Сената.


Основната разлика между двата пакета е, че законопроектът на Камарата на представителите предвижда икономическа помощ за Украйна в размер на над 9 млрд. долара под формата на "опрощаеми заеми". Законопроектът на Сената не включва подобна разпоредба, която да изисква връщане на заемите.


Идеята помощта да бъде структурирана като заем е ключово политическо предложение на Тръмп и се подкрепя от редица републиканци.


Джонсън казва, че пакетът от законопроекти на Камарата на представителите включва и изискване към администрацията на Байдън да предостави на Конгреса план и стратегия за това какво се стреми да постигне в Украйна. Планът ще трябва да бъде представен в срок от 45 дни след подписването на законопроекта. Републиканците от Камарата често се оплакват, че все още не са видели стратегия за прекратяване на войната.


Помощта в подкрепа на Израел и за предоставяне на хуманитарна помощ на Газа възлиза на повече от 26 млрд. долара. Парите, предназначени за попълване на израелските системи за противоракетна отбрана, възлизат на около 4 млрд. долара както в законопроекта на Камарата на представителите, така и в законопроекта на Сената. Част от парите, отпуснати на Израел, ще покрият и разходите за военните операции на САЩ в отговор на неотдавнашните нападения.







Джонсън заяви, че пакетът му за Индо-Тихоокеанския регион ще включва около 8 млрд. долара за противодействие на Китай и осигуряване на силно възпиране в региона. Общият размер на средствата е приблизително същият като този в законопроекта на Сената, като една четвърт от средствата са използвани за попълване на системите за оръжия и боеприпаси, които са били предоставени на Тайван.


Защо Джонсън е решил да ускори предоставянето на пакетите за помощ сега?

 

След безпрецедентната атака на Иран срещу Израел през уикенда Белият дом и водещите демократи и републиканци в Сената призоваха Джонсън да одобри пакета за помощ на Сената. В неделя той заяви пред Fox News, че републиканците разбират "необходимостта да се застане на страната на Израел".


В същото време, тъй като американската помощ за Украйна е в застой, позицията на Киев на бойното поле е достигнала опасно положение. Недостатъчното количество боеприпаси и намаляващите ракети за противовъздушна отбрана оставиха защитата на страната уязвима.


Във Вашингтон тревогата от влошаването на ситуацията нарасна и на изслушване в сряда ръководителите на Пентагона заявиха, че Украйна и Израел отчаяно се нуждаят от оръжия.


В сряда Джонсън заяви пред репортери: "Историята ни съди за това, което правим. Сега е критичен момент." Според съобщения във в. "Вашингтон пост" противопоставянето на Джонсън на помощта за Украйна се е променило, след като той стана говорител и започна да получава по-често брифинги за разузнаването.


Ще бъдат ли приети пакетите за помощ?

 

Джонсън се опитва да сплоти разединената Републиканска партия с най-малкото мнозинство в Камарата на представителите. Тъй като редица републиканци са твърдо решени да се противопоставят на законопроектите, председателят ще разчита на подкрепата на демократите, за да прокара законодателството.


Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис заяви, че планира да събере демократите на среща в четвъртък сутринта, за да обсъдят пакета.

 

"Ангажиментът ни по главната линия е железен", каза той пред репортери. "Ще се уверим, че подкрепяме нашите демократични съюзници в Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион".


Предложенията вече получиха категорична подкрепа от Джо Байдън, който заяви, че ако Конгресът ги приеме, незабавно ще подпише пакетите. Редица републиканци също са заявили, че ще ги подкрепят.







В стремежа си да удовлетвори консерваторите в собствената си партия Джонсън заяви, че ще проведе отделно гласуване на пакета за гранична сигурност, но някои републиканци вече осъдиха плана като недостатъчен.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3619 |18.04.2024 "Политико": Крайнодесен популист печели шанс да отклони Хърватия от проевропейския път . 1| 2839 |17.04.2024 Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити, заяви Нетаняху след разговорите с Камерън . 1| 2460 |17.04.2024 Столтенберг: Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни . 0| 2658 |17.04.2024 Удар по бежански лагер в Газа: Убити са 13 души, сред които и седем деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads