Реклама / Ads
4| 18449 |17.06.2024 НОВИНИ

Историкът Едуард Андрюшченко: Къде са списъците на агентите на КГБ, ако архивите са разсекретени?

.
Едуард Андрюшченко
Дейността на Комитета за държавна сигурност на СССР е обвита в много митове и легенди, тъй като дълго време информацията за делата, в които е бил ангажиран КГБ и хората, които са работили за него, е била класифицирана. През 2015 г. Украйна отвори достъп до архивите на съветските специални служби. Един от тези, които ги изследват, е историкът Едуард Андрюшченко. Той се занимава с това от 6 години.
 

Едуард разказва за находките си в канала на Telegram „Досиета на КГБ“ и в книгата „Архиви на КГБ. Неизмислени истории“ .

 

„Работя върху някои неща с месеци. Често споделям всичко това с жена ми. И тя казва: „Имам чувството, че тези герои просто вече живеят с нас у дома, защото слушам за тях всеки ден.",  казва Андрюшченко.

 

Къде могат да се намерят пълни списъци на агенти, работили за Комитета за държавна сигурност? Защо не се намериха документи, които да потвърдят връзката на Виктор Медведчук с КГБ? Как да се влезе в архива на SBU и какво може да се намери там? За това "Украинска правда" разговаря с Едуард Андрющенко.

 

- "Работата в архива е скучна." Какво ще кажеш на хората, които мислят така?

 

- Често се смея на себе си, като си спомня, че в студентските си години, когато учех в Историческия факултет, се чувствах по същия начин.

Колеги и познати питаха: "Слушайте, защо не отидете в архивите на СБУ? Току-що беше приет законът там , архивите (на съветските специални служби - УП) бяха разсекретени. Потърсете вашата тема. Нещо със сигурност ще случи!". Е, отидох.

За моя обект това пътуване до архива беше голямо разочарование, защото имаше много, много малко изключителни неща, които не знаех. Но в същото време имаше толкова много други готини истории, че просто седях и ги четях като някоя вълнуваща книга.

Копирах всичко на флашка. Оттогава това е нещо като хоби за мен. Понякога имам свободна вечер и отварям и чета архивни файлове (и през годините на работа съм копирал хиляди и хиляди от тях), търсейки интересни истории.


Едуард признава, че проучването на разсекретени документи е много вълнуваща работа за него

 

- Когато за първи път започнахте да правите това, казахте, че наистина искате да откриете историята на един истински шпионин. Кой според вас беше "истински шпионин"? И успяхте ли да намерите такава история?

 

- Ако говорим за 30-те години на миналия век, тогава там са фабрикувани дела за шпиони и разбирате, че в 99 от 100 случая това са измислици.

 

Една от традиционните за хиляди и хиляди репресирани по онова време точки е, че те са "планирали покушения" срещу първите лица на Съветска Украйна и целия съюз и са имали "връзки с чуждестранни консулства", което се тълкува като "шпионаж". ".

Друг е въпросът - времената на "Студената война": Имаше и нюанси, но повечето дела за шпиони наистина са за хора, които по някакъв начин са били вербувани.

 

Любимата ми история е за един киевчанин, вербуван от севернокорейското разузнаване в началото на 70-те години. Работил е във военния завод "Арсенал-2", където се ремонтира военна техника. Корейците, които идваха тук уж за обучение, всъщност бяха скаути. Този човек беше ръководителят на тяхната практика. Те станаха приятели: той обичаше да пие и те донесоха корейската си водка, разказаха му нещо, започнаха да дават подаръци и накрая поискаха да пренапишат нещо, да направят повторна снимка от документите, грифирани като „секретно“.

 

Копираше, снимаше, вадеше. Всичко това продължи с години. Вместо с пари, те се разплащаха с него предимно с тинктурата си от женшен. В крайна сметка той е разобличен, арестуван и осъден на 10 години в лагерите, където умира.

Това лице има и наказателно дело, и оперативно дело, което включва всички подслушвания, заснемане със скрита камера и т.н. Намирането на нещо подобно в архива си струва злато.

 


- Освен хора, които са шпионирали за чужбина, е имало и такива, които са сътрудничили на Комитета за държавна сигурност. Как бихте описали портрета на средностатистически агент на КГБ?

 

- Не забелязах белези, по които да разпознаем такъв човек.

 

Единственото нещо е, че когато човек навърши 70 или 75 години, той бива изключен от агентурната мрежа.

 

Те не набираха например партийния елит от определено ниво. Това беше табу, не ги пипаха. Всяко действие срещу партийната номенклатура, независимо за какво се отнася, можеше да бъде само след одобрение на най-високо ниво.

 

Ако вземете работник от някаква обикновена фабрика, която не е свързана със сферата на отбраната или някакви секретни неща, тогава те са искали да го вербуват с по-малка вероятност, отколкото например писател или служител на режимно съоръжение.

Важен лост за вербуване беше компроматът. Но ако човек беше "съветски патриот" според възгледите си, тогава те се опитаха да го вербуват "по патриотични причини".

 

- Какво обикновено се уреждаше с такива хора? За награда ли са работили?

 

- Имаше награда, но не трябва да мислите, че това са планини от злато. Ако това е обикновен агент, който се мотае сред дисидентите и съобщава нещо за тях, тогава ставаше въпрос за десетки, понякога стотици рубли.

Като изключения можем да споменем един по-ранен период – времето на НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи, съществувал до 1946 г. – УП). След това имаше Васил Хомяк, който помогна в убийството на Коновалц . За това му беше даден тристаен апартамент и, изглежда, хиляда рубли.


Още един интересен епизод. Мъжът е сътрудничил на Министерството на държавната сигурност (Министерството на държавната сигурност, съществувало от 1946 до 1953 г. – УП) в борбата срещу бунтовниците в западноукраинските земи. И 15-20 години след това тя се обърна към КГБ и каза: "Строя нова къща тук в селото, няма строителни материали." Те погледнаха в архивите, намериха потвърждение, че той наистина е помогнал и като благодарност му дадоха известно количество тухли като награда.

 

Друг агент също се обърна към мен години по-късно и казва: „Веднъж ти помогнах, но нямам нито един подарък. Бих искал награден пистолет или часовник, но да пише, че е от КГБ.“ Обясняват му: „Ще ти дадем нещо, но надписът „От КГБ” определено няма да го има”.

 

Но ако човек е бил вербуван заради някаква компрометираща информация, не е имало особена нужда да му се плаща нещо, защото е бил наясно, че ако не изпълни задачата, може да влезе в затвора.


- Кои от разказите за агенти, които открихте в разсекретените архиви на съветските спецслужби, ви впечатлиха най-много?

 

- В момента чета делата на няколко агенти от времето на НКВД. И има една трагична история.

 

Трима агенти, сред които академик и един от най-забележителните украински философи от онова време Владимир Юринец и известният етнограф Антин Онишчук, са вербувани през първата половина на 30-те години: те са сплашени и изправени пред много ясна перспектива за арест. Всички си мислеха, че това по някакъв начин ще ги спаси. Но не ги спаси.

 

Техните уредници, сред които е и някой си Микола Грушевски, далечен роднина на Михайло Грушевски, започват да изискват от тях фалшиви доклади, за да фалшифицират въз основа на тези данни дела срещу интелигенцията.

 

По-специално това се отнасяше за Михайло Бойчук : един от агентите пише, че Бойчук уж планира да взриви паметника на Шевченко в Харков. Звучи абсурдно, но в документа беше включено, че „украинските националисти искат да подкопаят Шевченко“.

По-късно, по време на разпитите, Юринец каза: "Бях принуден да се напивам преди срещи с куратора. Той ми диктуваше и аз написах нещо с пияната си глава, опитах се да го измисля."

 

„Хората искат да видят половината Върховна Рада и известни личности сред агентите на КГБ. Но това не е така“

 

- Да си агент на съветските специални служби винаги ли е означавало да си предател? Имало ли е хора, които са сътрудничили на спецслужбите, но не са направили нищо полезно за тях?

 

- Тези се наричаха агенти на две колела. Тоест онези, които уж са се съгласили да сътрудничат, но не са били искрени в обещанията си да помогнат на властите, са им дали някаква пълна заблуда.

Пример - Остап Вишня . Вербуван е след 10 години лагери. Работеше в агентурна мрежа, но не каза нищо полезно и ужасно дразнеше началниците си.


- Един от онези, около които има много слухове, че може да работи за КГБ е Виктор Медведчук .Опитахте ли да намерите нещо за този човек в архивите? И защо, според вас, все още няма потвърдена информация, че е сътрудничил на съветските специални служби?

 

- Ако някъде в архива попадна на това име, щях, разбира се, да му обърна внимание. Но нямаше нищо. Мисля, че в онези времена, когато той не беше важният човек в държавата , ако имаше нещо наоколо, всичко беше изчистено и унищожено.

 

Но фактите от неговата биография показват, че като син на човек, осъден за украински национализъм, е било невъзможно да влезе в юридическия факултет на Киевския университет без сътрудничество с КГБ. Това са логични неща.

 

За съжаление няма преки доказателства (за сътрудничеството на Медведчук с КГБ – УП) . Но това е един от онези случаи, когато вероятно няма особена нужда да търсите твърди доказателства, защото така или иначе всичко е очевидно.


– Когато се говори по темата за отворените архиви, често може да се чуе: „Е, къде са списъците на агентите на КГБ?“. Защо все още ги няма?

 

- Трябва да се разбере: комисията се погрижи тази информация да остане минимална. Имаше няколко вълни на унищожаване на документи. Най-големият е в края на 80-те години преди разпадането на Съюза.

На първо място, запазени са делата на онези агенти, които са работили в окупираните територии през Втората световна война. За съжаление няма случаи на такива, които например са действали сред дисиденти.

Тоест, няма такъв документ / фонд / индекс, където да има списък на всички агенти на КГБ на Украинската ССР.

 

- Защо сега изследователите не могат да съставят списък с имената на тези агенти, които са успели да идентифицират в някои отделни случаи?

 

- Лично аз не съм срещал толкова голям брой агенти.

 

Какво обикновено чакат хората? Че ще видят сред агентите на КГБ всички познати имена: половината Върховна Рада, някои знаменитости... Но имената, които срещнах, едва ли ще кажат нещо на широката публика.

Ще дам пример. Сред агентите на КГБ попаднах на скулптора Едуард Кунцевич , автор на някои от бюстовете на метростанция "Университет" и паметника на Ленин в Донецк. Той имаше криптонима "Символ".


- Ако говорим за самите специални служби, как е изглеждал средният служител на КГБ?

 

- Често се казва, че всички в КГБ са били изключително интелигентни, изключително професионалисти, знаели са всичко за всеки. Но това е нещо от сферата на киното и литературата, защото често четеш случаи и виждаш обикновени хора.

 

Имаше случай, когато капитанът на КГБ се качва на самолета. Той се напива много, не искаха да го пуснат на борда и той вдигна скандал, като крещи: „Аз съм от КГБ!“. И тогава той казва: "В самолета има бомба!". Накратко, самолетът не отлетя никъде, но неговите хора бяха отведени, наказани с понижение.

 

Или случай с  майор от КГБ от Ровно. Той беше недоволен от факта, че не е повишен и имаше много конфликти с началниците си, поради това трябваше да бъде уволнен. И той беше толкова обиден от тях, че се обади на обекта на наблюдение и каза: „Внимавайте, КГБ ви следи, а вашите приятели – еди-кой си и еди-кой си – са агенти, те ви докладват. "

 

Разбира се, имаше случаи на професионална работа, когато бяха измислени много завъртяни комбинации.

 

- Имате "любим" персонаж сред служителите на КГБ - полковник Секарев. Защо точно този човек?

 

- Просто той често ми се появяваше по различни случаи.

 

Първо той беше уредник на Мария Сосюра , а след това издаде указ за нейния арест. После бе случаят с Агатангел Кримски , на когото също издаде заповед за арест.

 

Той е един от основните куратори на агентурната работа сред украинската интелигенция през 40-те и 50-те години.

Той идва в Украйна някъде през 1940 г.: съвсем млад, без завършено висше образование, без да разбира украинския контекст, украинския език, без опит. Но въпреки всичко това той почти веднага е поставен в това, както ми се струва, много важно направление - да работи с агенти в Академията на науките, сред писателите и в религиозната среда.

 

- Какво ще посъветвате човек, който никога не е ходил в архива, но вдъхновен от вашия опит също би искал да проучи разсекретени документи на спецслужбите? Откъде да започне и на какво да обърне внимание?

 

- Веднага отбелязвам, че в момента физически не можете да влезете в архива на СБП: това е режимно помещение и, за съжаление, там не се допускат читатели по време на военно положение.

 

Но този архив приема електронни заявки и съответно, ако се открие случай, се прави електронно копие. Тоест, необходимо е да се започне с електронна кореспонденция. Това се прави по произволен начин, основното е, че архивистите ясно разбират кой сте и какво конкретно ви интересува.

Много потенциални посетители на архивите се отблъскват от идеята, че трябва да докажеш нещо, за да ти бъде даден случай за преглед, че трябва да покажеш диплома или сертификат за това. Или да докажеш, че си роднина на репресиран. Не. По закон абсолютно всеки има право на достъп до архиви, независимо от професията.

 

- Може ли да се стигне до ситуация, че делото на човек съществува, но не ви го дават за запознаване?

 

- В 99,9% издават, но има някои нюанси. Например, мога да си спомня за наскоро осъдения в Лвов ветеран от КГБ, който насочи руски ракети към Яворовския полигон . Отказаха да ми направят копие от делото му.

 

- Да обобщим: какво може да намери човек в архива на СБП? Какви видове информация могат да бъдат предоставени на нея?

 

- На първо място наказателни дела на репресирани. Това е най-много запазено.

 

Що се отнася до материалите за наблюдение на хора или случаите на агенти, шансовете са малки. Въпреки че винаги си струва да опитате.

 

Превод ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2666 |17.06.2024 ДСБ: Ще сме решителна опозиция срещу всеки опит за връщане към модела на Борисовата държава . 1| 2689 |17.06.2024 Петър Ганев: Следващият финансов министър ще разполага с по-голяма пица . 0| 2767 |17.06.2024 Григор Димитров започна на трева с бърза победа . 6| 9130 |17.06.2024 Любомир Аламанов за ФрогНюз: Истинските демократични партии имат огромна възможност да смирят егото си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads