Реклама / Ads
1| 3380 |07.02.2024 НОВИНИ

Доц. Милен Иванов: Няма човек, който да не може да бъде вербуван и за това невинаги се плаща

.
Бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
"Няма непробиваема система. Проблемът е в наблюдението на вербовъчната уязвимост на служителите. Няма човек, който да не може да бъде вербуван и за това невинаги се плаща. Има пет основи, на които се осъществява сътрудничество. Системата се нарича SMICE - абревиатура от sex - сексуално привличане, money - пари, ideology - идеология, compromising - компрометиране и ego - его. Почти всички големи разкрити шпиони са вербувани на базата на голямото им его и неудовлетвореност."
 

Това заяви бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в ефира на NOVA NEWS. Коментарът му идва след ареста на служител на ГДБОП, заподозрян в шпионаж в полза на Русия.

 

Доц. Иванов каза още, че е странно да се задържа лице, заподозряно за шпионаж.





"Трябва да се изясни цялата фактология. Ако наистина е шпионин, трябва да е обучен. Те знаят как да скрият уличаващите доказателства. Най-вероятно има хора, които са работили с него, а те ще изчезнат, ако не се изясни фактологията. Случаите на шпионаж много трудно се доказват. В зависимост от доказателствата обвинението може да се промени - ако е предавал класифицирана информация, ще бъде наказан за шпионаж и разкриване на държавни тайни", посочи специалистът. И добави, че Отдел "Вътрешна сигурност" разкрива престъпления, извършени от служители на МВР. Доц. Иванов обясни, че много често министрите се опитват да използват тази дирекция за решаване на извънуправленски проблеми.

 

Атанас Русев, директор на Програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията, от своя страна бе категоричен, че отделът, в който работи задържаният от ГДБОП, не е този, през който протича най-чувствителна информация за спецоперации.





"Въпреки това служителят е имал достъп до различни документи. Дали някой му е помагал и какво е изнесъл, тепърва ще се разбере. ГДБОП и митниците не са били обект на приоритизиране за опазване на информация. Сега сме в различен контекст - Русия е във война и обект на тежки санкции, които опитва да избегне, а това е свързано с нелегален внос и износ на стоки. Така тези служби стават обект на интерес. До момента нямаме конфискуван нито един руски актив, нито санкционирани лица", отбеляза Русев.

 

По думите му отдел "Вътрешна сигурност" е ключов в МВР и след ротацията ще претърпи промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10446 |07.02.2024 Всеки може да бъде купен, всеки може да бъде сплашен. Ченгесарският преход продължава . 0| 3363 |07.02.2024 Петър Витанов: Отнемането на шофьорска книжка за целия Европейски съюз е важна крачка в пътната безопасност  . 14| 3498 |07.02.2024 Надежда Йорданова: Случаят с Нотариуса е огромен тест за прокуратурата . 0| 3623 |07.02.2024 Росен Костурков за земеделците: Много често говорим с по-кресливите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads