Реклама / Ads
4| 4404 |06.02.2024 НОВИНИ

Не се изключват още арести на руски шпионини в ГДБОП

.
Източник: БГНЕС
Очаква се днес МВР, ДАНС и прокуратурата да изнесат допълнителни данни по разследването за шпионаж в полза на Русия. Вчера главният секретар на МВР Живко Коцев не изключи възможността да бъдат задържани още хора след ареста на служител на ГДБОП по обвинение в шпионаж в полза на Русия.
 

Вчера при специализирана акция беше арестуван служител на ГДБОП. Сигналът е получен от чужда разузнавателна служба.

 

По първоначални данни задържаният имал достъп до разследвания срещу руски фирми. Именно тази класифицирана информация мъжът предавал на бивш дипломат на Москва у нас, който в момента е персона нон грата. 





Мъжът бил следен от колегите си от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР в продължение на месеци.

 

Акциите в ДАНС и ГДБОП са свързани, потвърди главният секретар. Коцев обяви, че днес Софийска градска прокуратура ще даде подробности по шпионската афера.

 

"Да, това е съвместна реализация между ДАНС, Дирекция "Вътрешна сигурност " на министерството, Градска прокуратура – Софийска градска прокуратура и ГДБОП. Така, че мога да ви уверя, че се работи обективно независимо, че е наш служител. Събрани са доказателства, иззети са мобилни устройства, технически средства за комуникация, на които тепърва ще се назначават експертизи. Този процес е в начален стадий. Продължава и в ДАНС и в утрешния ден ще се даде нарочен брифинг в Софийска градска прокуратура, където ще получите по-подробно информация за мотивите, броя на лицата, въобще детайлите по целия казус".

 

Както ФрогНюз съобщихме, позовавайки се на източници в служите, задържаният служител на ГДБОП е работил в отдел „Международно сътрудничество“. Предполага се, че е предоставял на представители на руските тайни служби информация по линия на партньорските служби. 

 

Все още не е ясно дали служителят е разкрит от ДАНС и контраразузнаването или от партньорски служби. Засега по-голяма е вероятността той да е "осветен" от чуждо разузнаване.

 

Става дума за стар служител, който от години е в системата на БОП и има достъп до информации, свързани с разследвания на наши партньори по линия на НАТО и ЕС. Обменът на тайни е бил засилен двойно и тройно след началото на военната агресия на Русия срещу Украйна. През София са минавали информации и искания за съдействие по линия на разследвания на руски фирми и граждани от списъка със санкции на САЩ и Евросъюза.

 

Ако се докаже, че част от тези информации са отивали към Москва, това несъмнено е голям проблем, смятат нашите източници.

 

Става дума за дейности на руски банки и фирми, които по един или друг начин се опитват да избегнат санкциите.





В случая едва ли става дума за чист шпионаж, а по-скоро за предаване на класифицирана информация на руски представители.

 

Възможно е обаче служителят, като опитен кадър, да е имал достъп и до информация какви оръжия и техника се произвеждат в наши военни заводи и каква част и асортимент от тях отиват за Украйна. Също и евентуално през кои други страни.

 

Особено важен е въпросът дали "къртицата" в ГДБОП е работил сам или е имало и други. Освен това предстои да се разследват връзките му с хора от други ведомства и кръгове, от където би могъл да набавя важна информация за руските тайни служби.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7428 |06.02.2024 ISW: Кремъл пуска опорката за разделяне на Украйна . 1| 3703 |06.02.2024 Турция: Навършва се година от разрушителните земетресения . 10| 4142 |06.02.2024 На ръба на изнудването: Зърнарите блокират възлови пътища в цялата страна . 0| 4050 |06.02.2024 Става още по-топло, вятърът отслабва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads