Реклама / Ads
0| 3142 |01.04.2022 НОВИНИ

Шефът на ДАНС: Уличените в шпионаж вече са отстранени. Ще има още руски дипломати, обявени за нежелани у нас

.
Източник: БГНЕС
Служителите на ДАНС, уличени в шпионаж, работят в една дирекция и вече са отстранени от работа. Единият от уличените е началник на сектор, а другият е началник на отдел. Двамата работят в агенцията повече от пет години и досега са определяни като добри служители. Това съобщи на брифинг председателят на ДАНС Пламен Тончев. По думите му разработката е изцяло на Агенцията и на неговите колеги от Дирекция „Вътрешна сигурност“.
 

Според анализ през последните години Агенцията е цел за руското разузнаване. От Държавна агенция „Национална сигурност“ са уведомили прокуратурата, когато са събрали достатъчно данни за дейността на уличените, за да може да се образува досъдебно производство.

 

„След събраните данни от страна на Агенцията, ние сме информирали в сряда следобед прокуратурата. На база на нашите данни е образувано вчера досъдебно производство и са предприети необходимите действия“, каза Тончев и добави, че вчера в Агенцията са били следователи от Националната следствена служба, на които те са предоставили в условията на НПК компютърна техника.

 

„Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол и ние не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо какво ни коства, за да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея“, увери Тончев.

 

По-рано днес от Специализираната прокуратурата потвърдиха, че разследват за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво в ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР, на пост „над средно ръководно ниво“.

 

„Става въпрос за случай на шпионаж, разкрит в следствие на активната работа на ДАНС. Това е престъпление против републиката. Този тип престъпления се извършват обикновено конфиденциално и са секретни, затова на този етап не можем да разкрием много подробности“, обяви шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

 

Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация на лице, което е различно от изгонените руски дипломати. Предаването на информация е ставало непряко, чрез използването на онлайн платформи, показващи местоположението.

 

Очаквайте подробности!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13588 |01.04.2022 „Шефът не е добре“: Защо Путин има нужда от хирург-онколог? . 0| 3270 |31.03.2022 Спецпрокуратурата влезе в ДАНС: Разследва контраразузнавачи за шпионаж в полза на Русия . 0| 4097 |27.03.2022 Шефът на украинското разузнаване: Русия иска да ни разцепи на две . 0| 4239 |24.03.2022 Шефът на Роскосмос Рогозин заплашва света: Може да унищожим всеки агресор за броени минути

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads