Реклама / Ads
0| 2823 |14.05.2024 НОВИНИ

ISW: Харков остава приоритет в руските военни операции

.
Харков
Руските сили продължиха да напредват тактически значително на север и североизток от град Харков на 13 май и в момента изглежда е приоритет бързото установяване на "буферна зона" по протежение на международната граница преди по-дълбоко навлизане в северната част на Харковска област.
 

Геолокирани кадри, публикувани на 13 май, показват, че руските сили са навлезли в Гълбоке (северно от Липци) и са издигнали знаме в центъра на селото, но руски източници твърдят, че се още не са превзели цялото и не са напреднали на запад от селището по западния (левия) бряг на река Харков. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната.

 

Допълнителни геолокационни кадри показват, че са напреднали югозападно от Олийникове (североизточно от Липци) и на север от Лукянци (североизточно от Липци и югоизточно от Олийникове). Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са постигнали неопределен тактически успех край Лукянци. Руските блогъри твърдят, че руските сили са влезли в Лукянци, но ISW не е видял визуално потвърждение на това твърдение. Руските сили също продължиха да атакуват в посока Липци близо до Пилна (североизточно от Липци и Олийникове), а руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че украинските сили контраатакуват близо до Гълбоке.

 

Геолокирани кадри, публикувани на 12 май, показват, че руските сили са превзели Волчанския месопреработвателен комбинат, а руски блогъри твърдят, че е превзета обувна фабрика в северен Волчанск сутринта на 13 май и са напреднали в централен Волчанск до северния (десен) бряг на река Волча до вечерта. Руски източници твърдят, че боевете продължават между Липци и Волчански издатини близо до Зелене (на международната граница между Липци и Волчанск) и че украинските сили частично са се изтеглили от Тернова (непосредствено югоизточно от Зелене).

 

Относително бързият темп на напредване и унищожаването на няколко моста през ключови водни пътища в селището предполагат, че руските сили дават приоритет на създаването на "буферна зона" пред по-дълбоко навлизане, както ISW по-рано оцени, че ще направят. ISW все още не е забелязала твърдения или потвърждения, че руските сили са преминали на южния (левия) бряг на река Волча във Волчанск или непосредствените му околности. Руските сили нанесоха по-специално удари срещу мостове над река Волча непосредствено на запад и изток от Волчанск на 12 май и започнаха да атакуват мостове над реката и логистични линии в самия Волчанск на 13 май, като според съобщенията оставиха на украинските сили само два използваеми моста над Волча през Волчанск. Не е ясно защо руските сили биха се насочили предимно към мостове, които ще трябва да преминат и да осигурят стабилна логистика през река Волча за настъпателни операции по-дълбоко в северната част на Харковска област, така че тези удари предполагат, че руските сили може да дават приоритет на незабавните печалби в неукрепена зона на север в Украйна.

 

Съобщава се също, че руските сили разполагат с бронетехника в този район - руски източници съобщават, че руските сили са извършили механизирана атака с неопределен брой танкове срещу Волчанск през нощта на 12 май и са продължили бронирани атаки през деня на 13 май.

 

Руският президент Владимир Путин и други служители на Кремъл често са предлагали Русия да създаде "демилитаризирана буферна зона" в окупирана Украйна, за да защити руската територия от украински удари, а руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов директно свързва тази буферна зона с интензивни руски настъпателни операции южно от Белгородска област на 13 май. Украински и западни официални лица също наскоро заявиха, че руските сили възнамеряват да създадат 10-километрова буферна зона в Харковска област. ISW наскоро отбеляза, че тази буферна зона едновременно ще доведе руските сили в обсега на тръбна артилерия от Харков и премахване на основните руски логистични центрове от украинския тръбен артилерийски полигон.

 

Украински командир на бойното поле наскоро изрази загриженост, че украинските укрепления в северната част на Харковска област не са по протежение на непосредствената международна гранична зона, което позволява бързо и относително плитко настъпление на руските сили. Повече високопоставени украински командири заявиха, че украинските сили са установили многопластова отбрана в дълбочина по-дълбоко в областта, което е в съответствие с докладите на другите командири на бойното поле.


Новоназначеният секретар на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу участва в първото си заседание на Съвета за сигурност като секретар на 13 май на фона на непрекъснатите съобщения, че руският президент Владимир Путин се фокусира върху мобилизирането на руската икономика и военно-промишления комплекс за подкрепа на продължителна война в Украйна . Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че Шойгу ще бъде и начело на руската Военно-промишлена комисия, но няма да я ръководи.

 

Руското опозиционно издание Meduza съобщи на 13 май, позовавайки се на свои източници в руското правителство и президентската администрация, че предполагаемите критики на Шойгу към генералния директор на руския държавен отбранителен конгломерат "Ростек" Сергей Чемезов за това, че не е предоставил достатъчен брой модерни оръжия на руските военни през последните няколко месеца и това е допринесло за отстраняването на Шойгу от руското МО. Това твърдение допълнително подчертава, че Путин е фокусиран върху подобряването на капацитета и способността на руския ВПК да модернизира и произвежда нови технологии. Няколко руски блогъри изразиха надежда, че отстраняването на Шойгу от поста министър на отбраната и назначаването на Андрей Белоусов ще подобрят бюрократичните проблеми в руското Министерство на отбраната (МО) и ефективността на руския военно-промишлен комплекс.

 


Руските блогъри също до голяма степен се опитаха да смекчат опасенията, че липсата на военен опит на Белоусов ще попречи на способността му да служи ефективно като министър на отбраната и го представиха като компетентен мениджър, който може да изкорени корупцията. Липсата на военен опит на Белоусов не е необичайна в контекста на министерското управление на Путин - и Шойгу също нямаше военен опит, преди да стане министър на отбраната. Путин винаги е назначавал цивилен министър на отбраната, след като уволни назначения от Борис Елцин министър на отбраната маршал Игор Сергеев през 2001 г. Решението на Путин да отстрани Шойгу от руското Министерство на отбраната изглежда също е отворило вратата за напускането на някои приближени на Шойгу от Министерството на отбраната, което вероятно е един от очакваните ефекти от скорошните промени в кабинета на Путин.

 

Няколко руски блогъри и вътрешни източници заявиха на 13 май, че двама заместник-министри на отбраната - Руслан Цаликов и Алексей Криворучко - са подали оставките си на Шойгу седмица преди Путин да отстрани Шойгу от поста министър на отбраната. Руски блогъри твърдят, че Цаликов е бил "дясната ръка на Шойгу" в продължение на много години и е ръководил поддръжката на войските и отдела за информационна политика и информационна война на руското МО. Съобщава се също, че Криворучко е близък с Шойгу и е ръководил военно-техническата поддръжка, разработването на оръжия, специално оборудване и изпълнението на поръчките за държавна отбрана.


Руски източници твърдяха, че и Цаликов, и Криворучко са били замесени в корупционни скандали, а един блогър, свързан с "Вагнер", отбеляза, че фронтовите войски пряко са пострадали в резултат на техните корупционни практики. Руски вътрешни източници твърдят, че руските власти са разпитали Цаликов за възможни обвинения в корупция в края на април и тогава са предположили, че той ще бъде принуден да се пенсионира. Руските власти наскоро отстраниха бившия заместник-министър на отбраната Тимур Иванов, който също се смяташе за близък съюзник на Шойгу, от поста му по обвинения в корупция. Цаликов и Криворучко може да са подали оставки с надеждата да получат нови позиции извън МО, за да избегнат наказателно преследване по обвинения, подобни на тези на Иванов.

 

Награденият от Кремъл блогър предположи, че Цаликов също ще поеме нова роля в руския Съвет за сигурност след Шойгу. Руски вътрешни източници спекулират, че Белоусов, като нов министър на отбраната, ще иска да остави максимум двама до трима служители, свързани с Шойгу, в руското министерство на отбраната, което предполага, че повече служители, свързани с Шойгу, може да подадат оставка или да бъдат уволнени през следващите седмици. Един руски блогър спекулира, че Шойгу и неговите приближени са част от предполагаемата "прокитайска" партия в руското МО и предположи, че други служители на МО, свързани с политиката на Русия за Китай, ще бъдат отстранени или подадат оставка заедно с Шойгу, Иванов и други, въпреки че ISW не може да потвърди тези спекулации.

Путин вероятно е използвал предвидените от конституцията министерски оставки след встъпването си в длъжност и последвалото номиниране на нови висши длъжностни лица като удобен момент за уволнение на неефективни служители.


Съобщава се, че украинските сили са извършили успешни ракетни удари срещу руска база за противовъздушна отбрана в окупирания Крим и успешни удари с дронове срещу руска енергийна инфраструктура в Русия. Руското опозиционно издание Astra съобщи, позовавайки се на източник от кримското окупационно министерство на извънредните ситуации, че украинските сили са ударили руска база за противовъздушна отбрана на 3-ти радиотехнически полк на 13 май, вероятно с няколко ракети Storm Shadow.

 

Astra съобщи, че ударът е убил неопределен брой руски служители и вероятно командир на 3-ти радиотехнически полк. Украинското издание "Украинская правда" съобщи на 13 май, че един от неговите източници в украинската армия е потвърдил удара в планината Ай-Петри. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са свалили четири ракети Storm Shadow и седем дрона над Крим.

Украинското издание "Суспи;не" съобщи на 13 май, че негови източници в Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са заявили, че е извършила удар с дрон срещу нефтеното депо близо до Стари Оскол, Белгородска област, и електрическата подстанция в Липецка област, която захранва тяговите подстанции до руските железници, нефтената помпена станция "Становая" и транзита между енергийните системи на Липецка, Орловска и Брянска област.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2330 |14.05.2024 Започна делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти . 2| 2375 |14.05.2024 Първото училище бункер в Украйна отваря врати . 0| 2350 |14.05.2024 Облачно, температури до 21° . 0| 2796 |14.05.2024 Хор "Гусла" на 100 години - в него са пели Борис Христов и патриарх Неофит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads