Реклама / Ads
7| 4662 |24.01.2024 НОВИНИ

ISW: Руските сили в отчаян опит да компенсират украинските удари с дронове

.
Руските сили всячески се опитват да компенсират ударите с украински дронове, за да излязат от позиционната война, твърдят руски военни блогъри. 
 

За позиционната война е характерно това, че и двете страни са заети основно с това да защитават позициите си. Известен блогър обаче посочи на 23 януари, че руските сили трябва да намерят начин да излязат от тази ситуация, но руските сили не са в състояние да се съсредоточат върху действия, достатъчни да пробият украинските линии заради ударите, които Киев нанася. Милблогърът съобщи, че украинските сили все още се насочват към малки руски групи от една до две пехотни роти и 10 бронирани превозни средства с удари с дронове, което не позволява на руските сили дори да достигнат украинските предни отбранителни линии.





Характеристиките и проблемите на позиционната война, които руските милблогъри идентифицират в последните дискусии, се припокриват с много системни проблеми в руската армия, от които се оплакват наблюдателите, пишат в своя анализ от Института за изследване на войната. Те негодуват срещу лошия руски C2, тъй като се отнася до непряк огън, изтощението на руските сили чрез непродуктивни "месни атаки“ срещу украински позиции, лошо тактическо и оперативно планиране и борбата за противодействие на операциите на украински дронове на фронтовата линия и в близките тилови райони.


Понастоящем няма индикации, че руското военно командване се е подобрило съществено по отношение на тези проблеми на оперативно ниво, необходимо за пробив на позиционния фронт в една или повече зони на сраженията.


На този фон западните държави потвърдиха подкрепата си за Украйна и ангажимента си за развитие на украинската отбранителна индустриална база на 18-ата среща на Контактната група по отбраната на Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Германия на 23 януари. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че Белгия планира да предостави на Украйна военна помощ на стойност 611 млн. евро през 2024 г. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин повтори, че САЩ смятат, че Украйна използва военната помощ по подходящ начин, и заяви, че Съединените щати продължават да наблюдават и отчитат предоставената на Украйна американска помощ за сигурност. Остин изрично заяви, че САЩ не са видели "достоверни доказателства за злоупотреба или незаконно отклоняване на американско оборудване, предоставено на Украйна".





На 11 януари Службата на генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ (МО) публикува доклад, в който се посочва, че невъзможността за своевременно документиране на определена помощ, предоставена на Украйна, се дължи до голяма степен на ограниченията, но това не предполага, че някой от материалните въздушни средства е бил присвоен.


Остин потвърди подкрепата на САЩ за укрепването на отбранително-индустриалната база на Украйна.

 

ISW продължава да оценява, че Русия вероятно се опитва да се сдобие с повече балистични ракети от чужбина, включително от Иран и Северна Корея, тъй като при определени обстоятелства балистичните ракети могат да бъдат по-успешни при поразяването на украински цели. Руският външен министър Сергей Лавров се среща с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и с министъра на външните работи на Палестинската национална власт Рияд ал Малики като част от усилията за задълбочаване на руските отношения с близкоизточните участници. Лавров се срещна с Абдоллахиан и подчерта засилването на взаимноизгодното руско-иранско сътрудничество. И двамата официални представители потвърдиха подкрепата си за "скорошно прекратяване на огъня" в Газа.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4196 |24.01.2024 Слънчево, с температури около 4° днес . 2| 5273 |23.01.2024 Криминален психолог за двете зверски убийства: Борбата е със злобата отвътре и със злото в публична среда . 9| 8207 |23.01.2024 ЦРУ: Истинският враг на Русия е вътре в нея, вербуване на руснаци /видео/ . 4| 5759 |23.01.2024 „Часовникът на Страшния съд” остана на 90 секунди до полунощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads