Реклама / Ads
0| 4152 |17.01.2017 НОВИНИ

Италианецът Антонио Таяни оглави Европейския парламент

.
Европейският парламент е избрал италианеца Антонио Таяни за свой следващ председател, който да наследи Мартин Шулц, предаде NewEurope. Таяни бе избран на четвърти кръг на изборите след като на първите три кръга не бе постигнато абсолютно мнозинство. На окончателното гласуване Таяни победи Джани Питела с 351 на 282 гласа
 
Таяни и Джани Питела водeха убедително в надпреварата за шеф на Европейския парламент. След първите два тура не беше избран победител. Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Таяни води и в двете гласувания. На първия тур той получи 274 гласа, а на второто гласуване го подкрепиха 287 евродепутати.
Второ място заема кандидатът на социалистите и демократите Джани Питела - на първия тур той получи 183 гласа, а на втория - 200. За да бъде избран, новият председател трябва да получи абсолютно мнозинство от половината бюлетини плюс една. Ако и третият тур завърши без победител, двамата водещи кандидати ще се явят на четвърти кръг. Тогава получилият повече гласове става победител.

Ако имат равен брой гласове, за председател ще бъде избран по-възрастният. Претендентите да заменят германеца Мартин Шулц са италианците Джани Питела, Елеонора Форенза и Антонио Таяни, Джийн Ламбърт от Великобритания, Лауренцио Ребега от Румъния, Хелга Стевенс и Ги Верхофстат от Белгия, който се оттегли в последния момент.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3613 |06.10.2016 Съветът за сигурност номинира Антонио Гутериш за генерален секретар на ООН . 2| 4206 |21.10.2015 Делегациите на българските партии от ЕНП се срещнаха с президента на партията Жозеф Дол и генералния секретар Антонио Лопез . 3| 4512 |31.08.2015 Станишев в Португалия: Антонио Коща ще изведе социалистите до победа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads