Реклама / Ads
0| 2800 |26.07.2022 НОВИНИ

Италия – Серия А: Най-непредсказуемият шампионат от Голямата петица

.
Във всеки останал шампионат от Голямата петица на Европа има един или най-много двама изявени фаворити за титлата. Но в италианската Серия А е пълна мъгла. На първо четене има поне три готови за шампиони отбори и поне шест (а може би дори седем) - с реални възможности и оправдани амбиции за Шампионската лига.
 

Във всеки останал шампионат от Голямата петица на Европа има един или най-много двама изявени фаворити за титлата. Но в италианската Серия А е пълна мъгла. На първо четене има поне три готови за шампиони отбори и поне шест (а може би дори седем) - с реални възможности и оправдани амбиции за Шампионската лига.

 

Сезонът в Италия ще е труден за предсказване и когато започне на 13 август изненадите ще са ежедневие.

 

През май Милан сложиха край на голямото чакане и след 11 години отново вдигнаха Скудетото. Според клубната легенда Франко Барези, следващата стъпка е пробив в Шампионската лига, но липсата на значими промени в селекцията не подкрепя очакванията за нещо подобно.

 

„Росонерите” останаха последни в групата си през миналия сезон и „отмъстиха“ на отстранилите ги Ливърпул като им взеха без пари Дивок Ориги. Който е най-впечатляващото ново име в Милан.

 

Миналият сезон обаче бе магически за тях най-вече заради здравия ариегард. В Голямата петица на Европа нямаше вратар, вадил по-рядко топката от мрежата си от Майк Менян (21 в 32 мача). С такава здрава защита сериозно внимание заслужава залогът „Отбор, допуснал най-малко голове – Милан”, предлаган от WINBET при коефициент 5.00. Що се касае до дублиране на титлата, Милан не са го правили от 1992-1994, когато станаха шампиони три пъти поред. Шансът да останат на върха в две поредни години е оценен от WINBET на 4.25. Което е достатъчно за едва трета позиция към момента.

 

Тъй като стана дума за непредсказуемостта – „Серия А” е единственото първенство от Голямата петица, където няма да видите коефициент за шампион на старта на сезона под 2.70! Честта да са водачи на колоната претенденти се пада на Интер. Напълно разбираемо при постоянството на „нерадзурите”.

 

В последните три сезона те завършиха втори (на точка зад шампиона), първи и отново втори (пак на точка зад шампиона). В последния сезон, Интер загубиха само веднъж в първите си 22 мача, но имаха кошмарен февруари. И въпреки него щяха да станат първи, ако не бе тоталния провал на румънския вратар Йонуц Раду в единствения му мач за сезона (1:2 срещу Болоня пет кръга преди края).

 

Силата на Интер е в нападението. Лаутаро Мартинес отбеляза 21 гола, Един Джеко – 13, а със завръщането на Ромелу Лукаку от Челси нещата стават епични. Ако белгиецът е поне на 30% от нивото на първия си престой в Милано (64 гола в 95 мача), „нерадзурите” не могат да бъдат спрени. Но засега това е голямо „ако”. Все пак, до доказване на противното, Интер са фаворити не само за шампиони (коефициент от WINBET 2.71), но и за „Най-резултатен отбор” с коефициент 3.50.

 

След два сезона, във всеки от които завършиха на 16 точки зад шампиона, Ювентус ще опитат да се върнат на шампионския път. Ако сътресенията в миналия бяха породени от заминаването на Роналдо в Манчестър Юнайтед, този път от основните играчи единствено Матайс де Лихт (Байерн, 67 милиона евро) и Пауло Дибала (Рома, свободен трансфер) напуснаха „Старата госпожа”. От Торино дойде бразилският защитник Бремер, със свободен трансфер от ПСЖ бе привлечен Анхел ди Мариа, Пол Погба се завърна от Манчестър Юнайтед, а правата на Федерико Киеза бяха окончателно откупени от Фиорентина.

 

Не е пресилено да се каже, че от формата на Душан Влахович ще зависи съдбата на Юве. Сърбинът се адаптира бързо след януарския си трансфер и вкара седем гола в 15. Но шест от тях дойдоха срещу отбори от втората половина на класирането, затова внимателно с ентусиазма.

 

Ювентус не би трябвало да имат проблеми с влизането в Топ 4 (коефициентът за това е 1.18), но титлата, оценена от WINBET на 2.80, ще е трудно да бъде спечелена. Може би ситуацията ще се проясни още преди паузата за световното, защото Юве срещат всички от първата шестица от миналия сезон в първите 13 кръга.

 

Ако приемем, че Интер, Ювентус и Милан трудно ще изпаднат от Топ 4 в крайното класиране, интересен въпрос е кой ще допълни компанията им за Шампионската лига? В осем от последните 12 сезона Наполи не просто влязоха в четворката, те финишираха в челната тройка! Треньорите и играчите се сменят, но южняците си остават претенденти за предни позиции.

 

Наполи се разделиха с Калиду Кулибали (Челси, 38 милиона евро) и Аркадиуш Милик (Марсилия, 13 милиона), но взеха грузинския национал Хвича Кварацкелия, камерунският халф Андре Марк Ангиса и уругвайският защитник Матиас Оливера. През миналия сезон селекцията на Лучано Спалети завърши първа в защита и трета в нападение и ако повтори показателите си мястото в Топ 4, оценено от WINBET с коефициент 2.19, ще е лесна работа.

 

Аталанта имат едно голямо предимство спрямо останалите претенденти за челна позиция – липсата на европейски ангажименти през този сезон ще позволи на бергамаските да пестят сили и да се концентрират само върху Серия А.

Миналият сезон показа нагледно огромното значение на Дуван Сапата за представянето на тима. Два месеца отсъствие на колумбийския голмайстор бяха достатъчни Аталанта да се провалят на всички фронтове. Но без значими кадрови промени, питомците на Джан Пиеро Гасперини са готови за атака на челото. „Аталанта място в Топ 4” WINBET предлага при коефицинет 2.90.

 

Рома завършиха пети, в който вниманието бе концентрирано върху спечелването на първата европейска купа. Намерение, декларирано от Жозе Моуриньо още преди началото на турнира и следвано неотклонно до самия край. Португалецът удържа да обещанието си и вече има статута на клубна легенда след само един сезон на поста.

Рома не хвърлиха много пари на трасферния пазар (26 милиона евро за откупуване на правата на Мараш Кумбула от Верона и 7 милиона за Мехмет Челик от Лил), но си осигуриха подписа на Пауло Дибала. Парнтьорството между него и Тами Ейбрахам е разковничето за успеха на „вълците”.

 

Рома не са ставали шампиони от 2001 г. и едва ли това ще стане догодина (коефициентът на WINBET за титла на столичани е 13.00), но „Рома място в Топ 4” за 2.39 и „Рома да изпревари Наполи” за 2.04 са доста добри предложения. Проблемът на всички залози в подкрепа на Рома, е в това, че Моуриньо е лисица и бързо се ориентира, че с европейско отличие лесно може да се промъкне ниво нагоре в европейските клубни турнири. И за да влезе в Шампионската лига, вместо да хвърля сили 38 кръга в Серия А, за Рома ще е достатъчно да спечели Лига Европа. Което той вече знае добре как се прави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2704 |21.07.2022 Официално: Марио Драги подаде оставка като премиер на Италия . 0| 2877 |21.07.2022 Коалицията в Италия прекърши крилете на Марио Драги . 0| 2909 |15.07.2022 Италия в политическа криза: Драги хвърли оставка, но Матарела не я пре. Задават ли се избори? . 0| 3724 |09.07.2022 Волейболното чудо Александър Николов стана играч на шампиона на Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads