Реклама / Ads
10| 3626 |19.08.2021 НОВИНИ

И ИТН искат да вземат преторианската гваридия на Гешев

.
Източник: БГНЕС
И депутатите от "Има такъв народ" посегнаха на свидната преторианска гвардия на главния прокурор Иван Гешев - Бюрото за защита на свидетелите. Формацията е третата, която внася законопроект в рамките на 46-тото Народно събрание с искане органът да мине на подчинението на Министерството на правосъдието, а не на прокуратурата, както е досега.
 

Към днешна дата Бюрото за защита на свидетелите е на прякото подчинение на Обвинител №1. За изминалата година обаче в програмата на органа не е включено нито едно лице за защита, но пък междувременно бюджетът е набъбнал драстично. Вчера по искане на народните представители Иван Гешев внесе и доклад за дейността на Бюрото за защита като това може да бъде използвано Гешев да бъде привикан на изслушване в Народното събрание. 

 

Мотивите на “Има такъв народ” са сходни с посочените от “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” - дейностите по охрана  и предотвратяване на престъпления са характерни на изпълнителната власт, която действа под граждански контрол - парламентарен и съдебен. Затова ако орган на съдебната власт има полицейски функции, отпада възможността той да бъде контролиран. Контролът върху бюрото, който е даден на главния прокурор по закон, всъщност разширява недопустимо неговите конституционни функции. 

 

Според мотивите се нарушава принципът на разделение на властите. 

 

Бюрото за защита на свидетелите е в общественото полезрение вече доста дълго време. Контролираното от Гешев звено е обект на конституционно дело по искане на президента Румен Радев. Освен това преди дни стана ясно и нещо друго - в Бюрото на Гешев е бил назначен Андон Андонов - полицаят, ръководил операцията, в която зад колоните пред Министерския съвет бяха пребити протестиращи граждани. Андонов е получил повишението въпреки наложената му след вътрешната проверка в МВР санкция. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3150 |11.08.2021 Заради скъпия ток: Работодатели плашат с протести и искат ДАНС да разследва . 21| 4794 |10.08.2021 Мая Манолова: Стига прищевки! Очевидно хората на Трифонов искат цялата власт . 13| 3284 |10.08.2021 Алибегов и туристическия бранш ревнаха срещу МЗ. Искат оставката на Кацаров . 28| 6338 |06.08.2021 Тошко Йорданов: Очакваме подкрепа от ДБ, БСП и ”Изправи се! Ние идваме!”. Ако те искат избори... Но това е демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads