Реклама / Ads
13| 2862 |21.04.2023 НОВИНИ

ИТН казаха на Радев, че ще са опозиция, ако има кабинет с първите два мандата

.
Източник: БГНЕС
Категорична опозиция ще бъдат в Народното събрание “Има такъв народ”, ако бъде съставен кабинет с мандата на първата или втората политическа сила. Това стана ясно в началото на консултациите на президента Румен Радев с представители на партията на Слави Трифонов. Тошко Йорданов от ИТН заяви, че нов бюджет без кабинет не трябва да бъде приеман, защото той би бил “сватбарски” - много заложени разходи, без обаче да е ясно откъде ще дойдат парите.
 

В началото на разговорите Радев каза и на ИТН, че България има нужда от работещ парламент и правителство.

 

“Народното събрание. Приемане на приоритетните закони, които да отпушат пътя към Шенген, Еврозоната, приемане на бюджет, гарантиращ финансовата устойчивост на държавата”, посочи президентът и попита ИТН какви са техните наблюдения върху отношенията между формациите. 

 

“Не сме стандартна партия”, повтори два пъти Тошко Йорданов на “Дондуков 2” и повтори съмненията на ИТН за честността на изборите през октомври миналата година. Йорданов мотивира твърденията си с конфликта, възникнал между ПП и БСП. Левицата обвини партията на Кирил Петков и Асен Василев в манипулации. 

 

Йорданов от ИТН обаче призова все пак за отговорност и съставяне на правителство. По думите на Филип Станев от редиците на Слави Трифонов първите две партии имат достатъчно мнозинство, за да го направят и отговорността ще бъде тяхна при евентуален провал. 

 

"При новосформиращото мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ние сме опозиция. Тяхно право е те да продължават да се събират заедно, но ИТН ще е опозиция и ще упражнява доста сериозен контрол", посочи Йорданов. 

 

“Факт е, че някои от нещата, които са заложени в плана, трябва да се предоговорят. Не подкрепяме предложения - двете коалиции извадиха нещо като намерения в законодателната сфера, защото са едни много красиви лозунги без съдържание, но дори при тях не бихме подкрепили стремежа за развиване на геотермалната енергия. Още преди бяхме против това. Този план беше написан и представен еднолично от Кирил Петков и Асен Василев. Странно беше решението за завода за батерии в Стара Загора. Безсмислени са и отварят дупка за корупционни практики. Няма да ги подкрепим. Ако няма редовно правителство и се отиде към избори, не е добре да се приема бюджет. Подобни бюджети бяха приети два пъти и те са "сватбарски". Никой не си задава въпроса откъде ще дойдат парите. Безотговорно и вредно е поведението на партиите и не се съмнявам, че пак ще постъпят така, ако се стигне до там”, допълни той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2865 |19.04.2023 ПП-ДБ ще кажат на Радев, че бюджет 2023 е приоритет за този парламент . 0| 2686 |13.04.2023 Какво казаха депутати преди втория звънец в парламента? . 7| 8346 |12.04.2023 Контролните органи доказаха далавери на кмета от ГЕРБ във Враца! . 42| 4926 |07.04.2023 ПП-ДБ казаха ”не” на ГЕРБ /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads