Реклама / Ads
0| 2393 |18.07.2023 НОВИНИ

ЮИДП с призив: Превенцията – най-добрата защита от горски пожари!

.
Източник: личен архив
„Средногодишно пожарите на територията на Югоизточно държавно предприятие – Сливен засягат над 13 000 дка гора, което е площ сравнима с размерите на 1850 футболни игрища. Затова на прага на активния пожароопасен сезон апелираме за повишено внимание при боравене с огън на открито и напомняме, че паленето в гората е забранено, освен на обозначените за това места.“, призовават от предприятието.

Във всички териториални поделения на ЮИДП-Сливен са утвърдени годишните оперативни планове с мерките за превенция и защита на горите от пожари, които се осъществяват от горските стопанства успешно и са в процес на провеждане.

 

Противопожарната техника на предприятието е в пълна готовност да реагира при възникване на запалвания.

 

Тече и контрол по изпълнението на противопожарните мероприятия и оборудване на поделенията, който се извършва от експерти на централното  управление на ЮИДП, районните служби на ПБЗН и регионалните дирекции по горите. Специално внимание е отделено за подготовката на минерализовани ивици, лесокултурни и бариерни прегради, които ограничават пътя на възникнал пожар от пътна мрежа, а и не само към горите.

 

Превенцията – най-добрата защита от горски пожари!

 

ü Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през горски участъци.

ü Не палете огън в гората, освен на обозначени специално устроени за това туристически места. Преди да запалите огън се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при напускане на района.

ü Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.

ü Не изхвърляйте стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефект на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви.

ü Всички моторни превозни средства, които навлизат в горски местности, трябва да са оборудвани с искрогасители.

ü Разчистването от сухи клони в горски участъци трябва да става чрез извозване на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!

 
Какво да правим при горски пожар?
 

ü  В условия на пожар пазете дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя и задължително предпазвайте дихателните си пътища чрез намокрени кърпи или плат. Покрийте откритите части на тялото си с подръчни дрехи или тъкани.

ü  Определете посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара. Придвижвайте се приведени.

ü При опасност от бързо усложняване на обстановката търсете безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или по дерета с вода.

ü Съобщете кратко и точно на телефон 112 за мястото на пожара.

ü  Ако сте блокирани от огъня,  потърсете естествени препятствия – просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете  в нея.

ü  Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп набързо начупени клони, с които удряйте пламъците.

ü  Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Дрехите не се свалят - те поемат част от топлината.

ü Оказвайте помощ и съдействие на пожарните екипи, гасаческите групи и доброволците при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората и животните от района на пожара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2357 |07.07.2023 ЮИДП-Сливен стартира мащабен проект . 0| 2477 |04.07.2023 Демонстрация по готварство за специалистите от ловните бази в ЮИДП . 0| 2422 |28.06.2023 ЮИДП: Честит Курбан Байрам на всички колеги и приятели мюсюлмани! . 0| 2511 |27.05.2023 ЮИДП – Сливен представи България на Международното ловно изложение в Истанбул

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads