Реклама / Ads
6| 7362 |07.08.2019 НОВИНИ

Юрист: Опорочаващо е участието на Иван Гешев в производството по делото „Иванчева“

.
Адвокат Грета Ганева
Адвокат Грета Ганева коментира пред бТВ фактите за връзката между зам.-главния прокурор Иван Гешев и основния свидетел по делото ”Иванчева” Александър Ваклин, който има общ бизнес с близкия приятел на Гешев Марио Кръковски. Според нея, това че той има пряко участие в производството по делото е опорочаващо процеса.
 

Позицията на прокурорската колегия на ВСС излиза ден след като публично беше оповестено решение на Апелативната специализирана прокуратура, според което Иван Гешев не е извършил престъпление от общ характер във връзка с имот, закупен от Детелина Ханчева - жената, с която той живее на семейни начала, съобщава бТВ.

 

Безспорно се доказа, че Марио Кърковски и Александър Ваклин са съдружници. Въпреки твърдението на Ваклин, че от 2010 г. няма общи проекти с Кръковски, до 24 април 2018 г. двамата притежават фирмата "МС Консулт 2004". Тогава прехвърлят собствеността на Кирил Кирилов. Това се случва само няколко дни след показния арест на Десислава Иванчева в центъра на София.

 

Единственият кандидат за главен прокурор отказа да коментира изнесените факти в медиите. Според юристи, в конкретния случай може и да не става въпрос за конфликт на интреси, защото според закона там не са включени хора, които живеят на съпружески начала, но има друг, много по-сериозен мотив информацията да не е в полза на Гешев.

 

"Не е така въпросът с онези прокурори, които в хода на производството обаче имат какъвто и да е интерес - пряк или косвен, от изхода на делото. За такъв тип интерес, който сочи НПК не е необходимо да са налице предпоставките по закона за противодействие на корупцията", твърди адвокат Грета Ганева.

 

Според адвокат Ганева, НПК не прави разграничение между това кой е прокурора, който е в пряка или непряка заинтересованост от изхода на производството. "Той може да бъде наблюдаващия прокурор, това може да бъде онзи, който осъществява методическо ръководство или някакъв надзор или контрол последващ. Прокурора и в каквато и да е заинтересованост следва да се отведе и това той следва да направи сам, по собствена инициатива. В противен случай са налице предпоставките за опорочаване на самото производство", посочва Ганева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5598 |14.06.2019 Юрист: 65% от гражданите искат следващият главен прокурор да е политически независим . 14| 6182 |06.01.2019 Полицията нищи меле в столична дискотека с участието на сина на президента . 1| 4873 |25.08.2018 Президентът Радев отмени участието си в тържествената заря-проверка в Габрово . 3| 4518 |23.08.2018 Юрист: Клиентите на ”Олимпик” още сега да предявят претенциите си пред ликвидатора ѝ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads