Реклама / Ads
0| 31638 |28.03.2022 НОВИНИ

Юристи алармират: Постановлението на прокуратурата срещу Асен Василев е с пороци, трябва да се отмени

.
Гешев, Василев, Рашков
Скандалното постановление на прокуратурата срещу вицепремиера Асен Василев е с пороци. За това алармираха пред Фрог нюз юристи с опит.
 

Първият порок е, че в документа се посочва как законния повод за старт на разследването е “Съобщение на органите на МВР до Специализираната прокуратура”. Вътрешният министър Бойко Рашков отрече още миналата седмица да е правено подобно нещо. Това дава основание да се смята, че държавното обвинение е създало документ с невярно съдържание, което само по себе си е също престъпление. Още отсега е ясно, че хората на Иван Гешев ще се направят на разсеяни за тази изцепка. 


Другото, което бие на очи е, че е изтърван т. нар. диспозитив по чл. 282, а именно - престъпление по служба, за който всъщност ще бъде привикан Асен Василев. Магистрати обясниха специфичния пропуск така: “Липсва елемент от състава на престъплението, което го прави несъставомерно от обективна и субективна страна по смисъла на НК“. 


На въпрос на Фрог нюз какво означава всичко това, източниците ни обясниха: При два съществени порока, това значи, че трябва да има незабавна отмяна на постановлението, което така или иначе още не е предявено”. 

 

В случая прокуратурата бе сигнализирана от сочения за приближен до Бойко Борисов бизнесмен Георги Самуилов от “Инса Ойл”.  Държавното обвинение светкавично се задейства като започна наказателно преследване. Според Асен Василев, обаче среща, за каквато Самуилов пише в сигнала, не е имало изобщо. В неделя в предаване на Лора Крумова по Нова тв, Василев уточни, че все пак двамата със Самуилов са разговаряли, но това е било няколко месеца преди споменаваната от прокуратурата среща. Тогава бизнесменът споделил, че по време на предишното управление върху него е оказван натиск по линия на сделки с Държавния резерв. Василев уточни, че е взел под внимание казаното от Самуилов и съответните служби проверяват фактите.

Има два твърде любопитни факта, свързани с публикуваното постановление на обвинението. Първо - указания за започване на разследването е даден от магистрат, който е имал отношение към скандалното дело “Костинброд”. И второ - след като Рашков показа Постановлението на прокуратурата, два дни не е имало достъп до Унифицираната информационна система УИС, в която се публикуват въпросните постановления. Според прокурори, хората, които имат достъп до тази система, не са могли да влязат, нито да публикуват документи. Смята се, че блокирането е свързано с това, че се е търсел кой е изнесъл и е дал документите на шефа на МВР. 


.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2960 |15.02.2022 Юристи ще помагат безплатно на жертви на домашно насилие . 7| 3826 |01.11.2021 Съюзът на юристите: Правосъдният министър може да иска освобождаване на главния прокурор . 17| 24357 |12.10.2021 Листите на “Продължаваме промяната” - факт. Водачите - предприемачи, финансисти, инженери и юристи . 22| 16716 |18.08.2021 Юристи и преподаватели от СУ гневни на прокурорката, отказала да разследва полицейското насилие. Бомба от гняв ”цъка” в СРП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads