Реклама / Ads
4| 3273 |19.12.2022 НОВИНИ

Ива Митева: Правителство на всяка цена не трябва да се прави, защото хората ще бъдат отвратени

.
Ива Митева
”Необходимо е нормализиране на българския политически живот. Правителство на всяка цена не трябва да се прави, защото хората ще бъдат отвратени”.

Това каза пред БНР Ива Митева, бивш председател на Народното събрание от "Има такъв народ", сега е експерт в парламентарната администрация.

Тя не отговори дали ще прави свой политически проект, но коментира:

 

"Ако нещо правя и искам да направя, е само заради това, защото не искам да остане, че съм излъгала българските избиратели, които са гласували за мен. Искам това, което мога, да го дам и да го направим всички заедно. ... Не искам да бъда човек, който се е появил в политиката, за да вземе нещо. Единственото, което искам, е името ми да остане чисто". 

 

По думите ѝ качеството на работата в Народното събрание все повече пада:

"Всеки си прави каквото иска в парламента, а принципът е "ако мине". ... В последните три парламента изгоря много анторитет, сила, нерви, време и то за нищо".  

В настоящия парламент липсват индивидуалности, посочи Митева.

 

Според нея в Изборния кодекс са заложени изисквания, които ЦИК няма да може да осъществи: "Това, което се направи (промените в ИК - б.р.), нарушава равното избирателно право. ... Накрая ще се окаже, че няма да има гласуване с машини. Като чета ИК, ще предпочета да гласувам с хартиена бюлетина, за да бъда сигурна, че вотът ми ще бъде отразен. ...

 

Трябваше да приемат предложението на БСП от 2020 г. - да има избор или с машина, или с хартия. И да си излиза отделен протокол от машината, а отделен протокол от хартиеното гласуване. Важно е от гласуването с машина да има протокол и човешка ръка да не пипа. Сега разписката от машината не е равнозначна на хартиената бюлетина. Хартиената бюлетина има два печата, а на отрязъка от машината ще има само един. Бележката от машината е с отразения вот, но не материализира волята на избирателя, защото не е цялата бюлетина. Това е един проблем, който може да се получи".

 

Тя прогнозира, че в посочения срок няма да може да се изработи и необходимата хартия за машините за гласуване.

Митева коментира още, че в решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна има заложен проблем още с първото решение:

"Проблемът е заложен още в първото решение от ноември за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна. В него се казва, че предоставяме помощ, а МС трябва да каже какво имаме.

 

По Конституция обаче вътрешната и външна политика са в прерогативите на МС. И тук се прехвърля една отговорност на НС, която то няма. ... Новото решение от декември е с абсолютно същото наименование. Първите две точки в него остават висящи. Има смесване на компетентности".  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2872 |17.12.2022 Андрей Райчев: Символични са опитите за правителство с първите два мандата . 6| 2838 |17.12.2022 Ивайло Мирчев: Чисто експертно правителство, без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас . 9| 3170 |16.12.2022 Томислав Дончев с чувство за реваншизъм: Не е логично първите да подкрепят правителството на вторите . 6| 2984 |16.12.2022 Кирил Петков определи като ”много малък” шансът за съставяне на правителство с втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads